Zoetstoffen kunnen het risico op kanker verhogen
Om de risico's in verband met de consumptie van zoetstoffen te beoordelen, hebben onderzoekers van INSERM, INRAE, Sorbonne Paris Nord University en Cnam, binnen het Nutritional Epidemiology Research Team (EREN), de gezondheids- en zoetstofconsumptiegegevens geanalyseerd van 102.865 Franse volwassenen die deelnamen aan de NutriNet-Santé cohortstudie. Na het verzamelen van informatie over kankerdiagnose in de loop van de follow-up (2009-2021), onderzochten statistische analyses de verbanden tussen zoetstofconsumptie en kankerrisico. Volgens de resultaten van de studie, die op 24 maart in het tijdschrift PLOS Medicine zijn gepubliceerd, hadden mensen die de meeste zoetstoffen consumeerden, met name aspartaam en acesulfaam-K, een hoger risico om kanker te krijgen (met name borstkanker en kankers die verband houden met obesitas). Zelfs bij de hoogste verbruikers nam het risico met 13% toe, zo wijzen de auteurs erop.
Tot nu toe werd in studies gesuggereerd dat de consumptie van gesuikerde dranken het ontstaan van kankers zou kunnen bevorderen. Maar geen enkele had specifiek naar de effecten van zoetstoffen gekeken. "We kunnen vertekeningen die verband houden met de levensstijl van de consumenten niet volledig uitsluiten, maar door rekening te houden met meerdere factoren konden we deze vertekeningen beperken," verklaart Charlotte Debras, eerste auteur van de studie, die erop wijst dat bijkomend onderzoek in andere grootschalige cohorten nodig zal zijn om deze resultaten te reproduceren en te bevestigen.