Zonneproducten blokkeren de vitamine D-synthese niet

Afbeelding
Zonneproducten
De ultraviolette straling van de zon is de belangrijkste determinant van de vitamine D-status in het lichaam. De voordelen van zonnebrandcrèmes voor de korte en lange termijneffecten van Uv-straling op de huid zijn vastgesteld, maar de invloed die ze kunnen hebben op de status van vitamine D in het lichaam wordt nog steeds bediscussieerd. Dr. Martine Grosber, dermatoloog, UZ Brussel, brengt uitleg daarover op het Summer Health Symposium op 24 juni.

"In een overzicht van studies die tussen 1996 en 2017 werden gepubliceerd, werd het effect van zonneschermen op de status van vitamine D in het lichaam onderzocht en er werd gesteld dat zonneschermen de synthese van vitamine D niet afschermen. Een van de redenen hiervoor is dat ze worden gebruikt in doseringen die lager zijn dan de geteste en door de fabrikanten aanbevolen doseringen. UVA-bescherming heeft geen effect op de vitamine D-synthese, maar een in-vitrostudie heeft gesuggereerd dat een zekere UVA-bescherming verantwoordelijk kan zijn voor de afbraak van vitamine D, en in dit geval kan een bescherming tegen de UVA een gunstig effect hebben op de vitamine D-status. Desalniettemin hebben mensen met een hoge genetische of verworven lichtgevoeligheid en mensen met een hoog risico op huidkanker, die een hoge en strikte bescherming gebruiken, een laag vitamine D-gehalte en moeten ze een op hun leeftijd afgestemde suppletie nemen.

 

"Daarom is duidelijk aangetoond dat in het "echte leven", zoals bij het gebruik van zonnebrandmiddelen, het aanbrengen van een Sun screen geen invloed heeft op het vitamine D-gehalte. Aan de andere kant, "in gevallen van extreme fotobescherming, bij mensen die niet in de zon gaan en zich met kledij beschermen, zal er meer waakzaamheid nodig zijn omdat er lagere vitamine D-niveaus mogelijk zijn. Een korte belichtingstijd is voldoende om de noodzakelijke hoeveelheid vitamine te synthetiseren: "5 tot 30 minuten op ontblote zones twee tot drie keer per week, afhankelijk van de studies en het fototype. De medici zijn het op twee punten eens: voor vitamine D-suppletie is een vitamine D-supplement nodig en blootstelling aan de zon wordt niet aanbevolen. Het aandringen op fotobescherming omdat de zon het belangrijkste huidcarcinogeen blijft" ,concludeert de specialiste.

Referentie: Passeron T et coll . : Sunscreen photoprotection and vitamin D status. Br J van Dermatol, 2019. 181 (5), 916-931. DOI 10.1111/bjd.17992.