Aanbevelingen om het risico van plotselinge onverklaarde wiegendood te beperken

Afbeelding
SIDS
Sudden infant death syndrome (SIDS) is de belangrijkste oorzaak van overlijden voor de leeftijd van één jaar. Een recente studie geeft een overzicht van verschillende aanbevelingen om het risico van plotselinge onverklaarde wiegendood te beperken.

Deze beschermende factoren zijn:

  • Blootstelling in utero of na de geboorte aan roken, alcohol of andere drugs vermijden.
  • Leg het kind altijd op zijn rug te slapen op een manier die bewegingsvrijheid garandeert, in een goed geventileerde, niet-oververhitte kamer.
  • Laat het kind ten minste de eerste 6 maanden van zijn leven in de kamer van de ouders slapen in een apart bed, maar dicht bij het bed van de ouders. Het slaapoppervlak moet stevig zijn, de grootte van het bed moet geschikt zijn en er moet een hoeslaken worden gebruikt. Slaapzakken voor zuigelingen en pyjama's verdienen de voorkeur boven lakens, dekens, enz. Zachte voorwerpen moeten uit de buurt van het slaapgedeelte van het kind worden gehouden. Uit een Frans onderzoek dat tussen 2007 en 2009 werd uitgevoerd, bleek dat 18% van de kinderen die door een onverklaarbare oorzaak stierven, in de nacht van hun dood het bed van hun ouders deelden.
  • Borstvoeding tijdens de eerste 6 maanden van het leven zou het risico op onverklaarde wiegendood met 50% verminderen. Het voordeel van borstvoeding bij rokende moeders is daarentegen niet vastgesteld.
  • Zorg ervoor dat het kind up-to-date is met zijn of haar vaccinaties om het risico van bepaalde bacteriële en virale infecties te beperken. Bovendien kan de cocooning-strategie het niet-gevaccineerde jonge kind beschermen tegen bijvoorbeeld griep.

Ref: 

Weiss S. Protecting Infants from Sudden Unexpected Infant Death: Guidelines for Interventions during the Perinatal Period from the French National College of Midwives. J Midwifery Womens Health. 2022 Nov;67 Suppl 1: S83-S92. Doi: 10.1111/jmwh.13430.