Apothekers willen een grotere rol spelen bij vaccinatie

Afbeelding
x
Vaccinatie is een cruciaal instrument voor de volksgezondheid en gelijke kansen op gezondheidsgebied. Samenwerking tussen verschillende gezondheidswerkers is de hoeksteen van effectieve bewustmaking. Op woensdag 22 november nam de Algemene Vergadering van de Farmaceutische Groepering van de Europese Unie een nieuw standpunt in over de rol van de apothekers bij vaccinatie.

Apothekers dragen op verschillende manieren bij aan vaccinatiestrategieën en bevinden zich in het hart van gemeenschappen om informatie, advies en behandeling te bieden om de last van door vaccinatie te voorkomen ziekten te verminderen. Apothekers nemen ook deel aan campagnes om het publiek bewuster te maken van vaccinatie, aarzeling over vaccins tegen te gaan en de vaccinatiegraad te helpen verhogen.

 "Apothekers toestaan om te vaccineren verbetert de toegankelijkheid, maakt het makkelijker voor patiënten en verhoogt bovenal de algemene vaccinatiegraad. Verlengde openingstijden van apotheken en een strategisch verspreid netwerk van hooggekwalificeerde professionals bieden een unieke kans om de vaccinatiediensten uit te breiden. Tot nu toe hebben 15 Europese landen met succes door apothekers geleide vaccinatieprogramma's geïmplementeerd en we rekenen erop dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen, in het belang van de patiënten en de volksgezondheid," legt Koen Straetmans, voorzitter van de PGEU, uit. 

De GPUE stelt in haar position paper maatregelen voor die genomen kunnen worden om de bijdrage van apothekers aan de strijd tegen vaccineerbare ziekten en aan het verbeteren van de vaccinatiegraad te verbeteren, waaronder:

- De apotheekpraktijk uit te breiden met de implementatie van immunisatieprogramma's onder leiding van een apotheker of op basis van een apotheek, met de juiste steun van de nationale gezondheidszorgstelsels.

- De op de apotheek gebaseerde immunisatieprogramma's op te nemen in de nationale gezondheidsbevorderingsplannen.

- De apothekers op te nemen in nationale immunisatiestrategieën, met inbegrip van communicatiecampagnes en acties om verkeerde informatie en desinformatie over vaccins te bestrijden.--