Bevoorradingstekorten: heel Europa wordt getroffen

Afbeelding
x
De Farmaceutische Groepering van de Europese Unie (PGEU) heeft volgens de Franse apothekersvereniging (Ordre des pharmaciens) tussen 4 december 2023 en 17 januari 2024 een enquête gehouden over bevoorradingstekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in apotheken. 26 landen die lid zijn van de EUPM hebben op de enquête gereageerd en in 2023 hebben ze allemaal te maken gehad met onderbrekingen in de bevoorrading. Meer specifiek verslechterde de situatie in 17 landen en bleef ongewijzigd in 6 landen. Slechts 3 landen zagen hun situatie verbeteren.

Alle klassen van geneesmiddelen worden getroffen, met als drie meest voorkomende tekorten: de infectiewerende middelen voor systemisch gebruik zoals antibiotica (84%), het zenuwstelsel (60%) en het cardiovasculaire systeem (56%).69% van de landen heeft ook te maken gehad met tekorten aan medische hulpmiddelen. De meest voorkomende oorzaken van tekorten zijn onderbreking van het industriële proces (65%), nationale prijs- en leveringsstrategieën zoals aanbestedingen (62%) en een onverwachte toename van de vraag (50%). Voor patiënten resulteerden voorraadtekorten in onderbrekingen van de behandeling (88%), hogere remgeldkosten (73%), verminderde doeltreffendheid van de behandeling (73%), zelfs medicatiefouten bij het innemen van de nieuwe behandeling (35%), bijwerkingen of verhoogde toxiciteit (15%). In apotheken wordt de tijd die besteed wordt aan het beperken van stock-outs geschat op gemiddeld 9,5 uur per week. Dat is 3 uur meer dan in 2022! De maatregelen die apotheekmedewerkers nemen om voorraadtekorten op te vangen, zijn onder andere magistrale bereidingen (50%), een andere dosering gebruiken door de dosis aan te passen (50%) en zelfs andere soorten leveranciers gebruiken (38%). Therapeutische substitutie is slechts mogelijk in 19% van de landen. Dit zal de demotivatie van het personeel als gevolg van voorraadtekorten in apotheken waarschijnlijk niet verminderen.

"De hervorming van de geneesmiddelenwetgeving is een unieke kans om een meer weerbare toeleveringsketen op te bouwen en de preventie, het toezicht en het beheer van tekorten te verbeteren. We hebben echter meer onmiddellijke actie nodig om dit chronische probleem aan te pakken en de negatieve trend te keren die apothekers al meer dan tien jaar aan de kaak stellen. We dringen aan op een eerdere melding van tekorten, snellere informatie aan apothekers en een eerlijkere herverdeling van geneesmiddelen tussen landen", concludeerde Aris Prins, voorzitter van de PGEU.--