De beoordeling van de performantie van ons gezondheidszorgsysteem, deel 5!

Afbeelding
x
België heeft een toegankelijke gezondheidszorg van hoge kwaliteit, aldus het Federaal Expertisecentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in zijn nieuwe rapport over de prestaties van de Belgische gezondheidszorg, dat donderdag werd gepubliceerd. De experts zijn echter bezorgd over het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Sinds 2010 wordt de performantie van de Belgische gezondheidszorg regelmatig onderworpen aan een algemene check-up.

In dit nieuwe rapport , verschenen in februari, verheugt het KCE zich over het feit dat bijna de hele bevolking gedekt is door de verplichte ziekteverzekering.  

In de praktijk is de toegang tot zorg echter vaak minder vanzelfsprekend voor de sociaaleconomisch zwakkeren. Dit is vooral het geval voor preventieve zorg - een domein waarvan de resultaten in het algemeen de doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie vaak niet halen. Ook de vermijdbare sterfte blijft relatief hoog in ons land. Daarom moeten we blijven streven naar een billijker, pro-actiever systeem dat zoveel mogelijk het behoud van een goede gezondheid voor iedereen nastreeft.

Het gebruik van antibiotica en antidepressiva en anticholinergica (medicatie die spierbewegingen remt) is ver van optimaal. De laatste twee categorieën worden te snel voorgeschreven aan ouderen, vooral wanneer ze in instellingen verblijven.

Het gebruik van antibiotica blijft hoog vergeleken met het Europese gemiddelde en de keuze van antibiotica die als eerstelijnsbehandeling worden voorgeschreven, is nog steeds niet in overeenstemming met de aanbevelingen, aldus de auteurs van het onderzoek.

De deskundigen zijn ook verdeeld over de doeltreffendheid van de zorg, en constateren aan de ene kant zeer positieve resultaten, met "een hoog en toenemend gebruik van doeltreffende oplossingen die minder kosten en vaak minder belastend zijn voor patiënten en het systeem".

Aan de andere kant is er ruimte voor verbetering wat betreft de adequaatheid en continuïteit van de zorg voor mensen met diabetes, met name mensen die worden behandeld met andere antidiabetica dan insuline.