De "Covid-19 is niet verdwenen", waarschuwt WHO-Europa

Afbeelding
x
Hoewel de organisatie op 5 mei verklaarde dat de pandemie niet langer een wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid vormde, waarschuwt ze niettemin dat we alert moeten blijven.
« We mogen onze waakzaamheid tegenover Covid, dat elke week verantwoordelijk is voor duizend doden in Europa, niet laten verslappen", waarschuwde het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

"Ook al is het niet langer een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid, de Covid-19 is niet verdwenen", zei regionaal directeur Hans Kluge op een persconferentie. De WHO verklaarde op 5 mei dat de Covid-19 pandemie niet langer een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid vormt. "In de regio vallen nog steeds elke week bijna 1.000 nieuwe doden als gevolg van Covid-19", merkte hij echter op.

Bovendien "wordt dit cijfer onderschat door de daling van het aantal landen dat regelmatig sterfgevallen als gevolg van Covid-19 rapporteert aan de WHO", voegde de heer Kluge eraan toe en hij drong er bij de autoriteiten op aan om te zorgen voor een vaccinatiegraad van ten minste 70% van de kwetsbare bevolking.

Volgens de VN-functionaris is dit "een complexe ziekte waar we nog steeds heel weinig over weten", ondanks het feit dat één op de 30 Europeanen de afgelopen drie jaar aan langdurige Covid heeft geleden. Volgens deze schattingen zijn ongeveer 36 miljoen mensen in de regio, die 53 landen omvat en zich uitstrekt tot Centraal-Azië, waarschijnlijk getroffen door langdurige Covid.

"We moeten ons blijven inzetten voor de langetermijngevolgen van Covid, zoals langdurige Covid (...) Deze blijven een grote impact hebben op de gezondheid over de hele wereld en kunnen niet worden genegeerd", benadrukte het hoofd noodsituaties, Catherine Smallwood. In heel Europa blijft waakzaamheid geboden met het oog op de pokkenepidemie - in mei werden 22 gevallen geregistreerd in Europa - en op de gevolgen van hittegolven, benadrukte WHO Europe.