Digitale geestelijke gezondheidszorg? Het kan!

Afbeelding
x
Digitalisering zou een deel van de oplossing kunnen zijn voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Digitale interventies en apps kunnen helpen bij de bestrijding van onder andere depressie, angst en slaapstoornissen. Het integreren van kwalitatief goede digitale hulpmiddelen in de reguliere zorg zou de wildgroei van zelfhulp-apps tegengaan... De Hoge Gezondheidsraad (HGR) roept op tot een nationaal kader voor de juiste integratie van digitale hulpmiddelen in de geestelijke gezondheidszorg. Het orgaan wil de wachttijden verkorten en de wildgroei van zelfhulp-apps tegengaan, zo blijkt uit een rapport.

Tools die beweren te helpen bij het verbeteren van de slaap, het beter omgaan met stress of het verminderen van angst: er is een veelheid aan toepassingen die beweren het geestelijk welzijn te bevorderen. Hoewel dit de HGR interpelleert, zegt de HGR toch innovatie in de geestelijke gezondheidszorg te willen verwelkomen, omdat “digitalisering het zorgsysteem kan versterken”. “Digitale interventies en andere apps maken het voor meer mensen makkelijker om ondersteuning te krijgen. Bijvoorbeeld doordat ze hen verlossen van de traditionele beperkingen van fysieke afspraken, verkorten ze vaak ook de responstijden", legt de HGR uit.

“Bovendien kan de anonimiteit van online platformen gebruikers de vrijheid geven om zich openlijk te uiten en hulp te zoeken zonder angst voor stigmatisering of veroordeling,” voegt de FOD Volksgezondheid eraan toe, volgens welke onderzoek heeft aangetoond dat digitale interventies even effectief zijn als face-to-face therapie voor milde tot matige symptomen.

De HGR beveelt deze digitale transformatie aan, maar zonder de gezondheidswerkers te vergeten: “Initiële en voortgezette opleidingen kunnen hen helpen om vertrouwd te raken met digitale tools. Daarnaast moeten juridische en ethische kwesties met betrekking tot de bescherming van de privacy dringend worden opgehelderd”.

Daartoe worden 12 aanbevelingen gedaan voor de ontwikkeling van een nationaal kader. “Rekening houdend met wetenschappelijke kennis, internationale richtlijnen en de Belgische context, beogen de aanbevelingen de groei en toepassing van digitale oplossingen te bevorderen en zo de toegang tot geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.”

Ref : om het volledige rapport te lezen 

:https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/240306_hgr-9745_digitale_interventies_geestelijke_gezondheid_vweb_0.pdf