Een blauwe krokodil om absurde certificaten te stempelen

Afbeelding
crocodil
Is een blauwe krokodil absurd? Sommige certificaten ook. Om het aantal aan huisartsen gevraagde afwijkende verklaringen onder de aandacht te brengen, hebben beroepsverenigingen een protestactie opgezet tegen de onnodige administratieve lasten voor huisartsen.

De actie "Blauwe krokodil", die in 2022 in Vlaanderen van start ging en zijn naam ontleent aan de gelijkaardige Nederlandse actie "paarse krokodil", wordt nu uitgebreid tot Brussel en Wallonië. Het doel? De te vele aanvragen voor attesten zonder echte medische meerwaarde onder de aandacht brengen door ze te voorzien van een blauwe krokodillenstempel.

De huisartsen hebben het vooral gemunt op " paraplu-attesten ", die geen medische rechtvaardiging hebben en de huisartsen verantwoordelijk maken voor niet-medische feiten. Of verklaringen die zo weinig gezond verstand hebben dat ze absurd zijn. Het doel is een sterk signaal af te geven om te vragen om vereenvoudiging van het papierwerk om de medische handeling te herwaarderen. Al die absurde certificaten zijn niet bijzonder "nutteloos", want ze hebben de verdienste dat ze patiënten doorverwijzen die nooit op consultatie komen. Maar men mag niet vergeten dat een medische verklaring alleen op wetenschappelijke gronden tussen een arts en zijn patiënt kan berusten. Het idee is om de werklast van onnodig papierwerk te verminderen en zo tijd vrij te maken voor zorg.

Wanneer komt er een groene krokodil om onze autoriteiten bewust te maken van de tijd die in de apotheek wordt verspild door de administratieve rompslomp, die met de dag belangrijker wordt...?

 

Ref.http://www.zinloosattest.be/