Een bloedtest die evalueert of een vrouw in aanmerking komt voor de anticonceptiepil

Afbeelding
x
Een team van QUALIblood, een spin-off van UNamur, en de afdeling Farmacie van UNamur heeft een bloedtest ontwikkeld om het risico op trombose te beoordelen. De test is specifiek gericht op vrouwen die een anticonceptiepil of een hormoonbehandeling voor de menopauze willen nemen. De ontwikkeling van deze test en de beschikbaarheid ervan voor professionals in de gezondheidszorg is een wereldprimeur!

Elk jaar komen in Europa ongeveer 22.000 gevallen van trombose voor als gevolg van het gebruik van gecombineerde orale anticonceptiva. In België doen zich dagelijks ongeveer twee gevallen per dag voor.

De test, nAPCsr genaamd (Normalized Activated Protein C Sensitivity Ratio), werd ontwikkeld dankzij het werk van Laure Morimont, uitgevoerd in het kader van een bedrijfsdoctoraat, en eerder onderzoek door Jonathan Douxfils, CEO van QUALIblood en professor aan de afdeling farmacie van UNamur, en zijn team.

Volgens UNamur levert het een "nauwkeurig, betrouwbaar en reproduceerbaar" resultaat dat kan worden gebruikt om medische voorschriften nauwkeuriger te sturen "om de juiste anticonceptie aan de juiste patiënt te geven". Het resultaat wordt weergegeven in de vorm van een score van 0 tot 10. Hoe hoger de score, hoe groter het risico op trombose.

In de praktijk gaat het voor de patiënt om een eenvoudige bloedtest op doktersvoorschrift. "Op dit moment wordt de test betaald door de patiënt of het laboratorium, tegen een kostprijs van ongeveer €50", legt de universiteit uit.

De test wordt al gebruikt door verschillende spelers in de farmaceutische industrie als onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe anticonceptiemiddelen.

"Desondanks is er een samenwerking gaande met een belangrijke speler in de in-vitro diagnostische sector om de test beschikbaar te maken op een geautomatiseerd platform en het mogelijk te maken om het op de Europese en vervolgens wereldwijde markt te brengen", verzekert ze ons. Dit zou het gemakkelijker maken om de test te gebruiken en te implementeren in de routinematige klinische praktijk, wat uiteindelijk zou helpen om de bijbehorende kosten te verlagen en zelfs om dekking te krijgen van de ziektekostenverzekering.

Het gebruik van een gecombineerd oraal anticonceptiemiddel is niet de enige situatie waarin vrouwen hormoon geïnduceerde coagulopathie ontwikkelen. Als ze stoppen met anticonceptie en zwanger worden, neemt hun risico op trombose verder toe. In het continuüm van het leven van vrouwen treedt de menopauze op en de daarmee gepaard gaande symptomen kunnen leiden tot het gebruik van hormonale behandeling, wat ook gepaard gaat met een verhoogd risico op trombose. Eveneens gerelateerd aan hormonen is hormoonafhankelijke borstkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen en het gebruik van tamoxifen is geïdentificeerd als een extra risicofactor voor trombose bij deze patiënten. Met dit in gedachten is er duidelijk interesse in het gebruik van nAPCsr om de stollingsstatus van een vrouw tijdens deze verschillende perioden van haar leven te controleren.