Elke Move Telt !

Afbeelding
x
Elke Move Telt ! De nieuwe campagne van de Belgische Hartliga wil Belgen aanmoedigen om meer te bewegen en aantonen dat alle vormen van beweging een positieve impact hebben op de gezondheid van het hart. Zelfs in 2024 bewegen de Belgen niet genoeg gedurende de dag. Gebrek aan fysieke
lichaamsbeweging blijft een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen wereldwijd, zowel fysiek als mentaal.

“Gebrek aan lichaamsbeweging is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Wereldwijd zouden elk jaar 4 tot 5 miljoen sterfgevallen vermeden kunnen worden als iedereen voldoende aan lichaamsbeweging zou doen. In België is 64% van de mannen en 75% van de vrouwen onvoldoende fysiek actief. De aanbevelingen van de WHO voor lichaamsbeweging zijn 150 tot 300 minuten per week matige lichaamsbeweging (wandelen, tuinieren, niet-intensief fietsen) of 75 tot 150 minuten per week intensieve lichaamsbeweging (joggen, wandelen, fietsen)", legt de Liga uit in een persbericht.

“Als je de keuze hebt tussen de trap en de lift, kies dan voor de trap omdat die beter is voor je hart”, zegt Rik Vanhoof, directeur-generaal van de Belgische Hartliga. “Zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging hebben een positief effect op de gezondheid van je hart. Eén of twee trappen oplopen of korte afstanden wandelen zou een haalbaar doel moeten zijn om in je dagelijkse routine op te nemen. “

Britse onderzoekers publiceerden onlangs nieuwe bevindingen op het congres Preventieve Cardiologie in Athene. Hun onderzoek, waarbij negen studies met 480.479 deelnemers werden geanalyseerd, toonde aan dat er een 39% lager risico is om te overlijden aan hart- en vaatziekten als je elke dag de trap neemt. Het risico op een hartaanval, hartfalen of beroerte is ook lager.

Om 30 minuten beweging per dag te bereiken, is het belangrijk om kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen. De trap oplopen is een gemakkelijk toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die vaak over het hoofd wordt gezien. De auto niet gebruiken om korte afstanden te voet af te leggen is ook een effectieve manier om die 30 minuten te halen. Elke stap telt en hoe meer stappen je zet, hoe lager je risico op overlijden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat 4000 stappen per dag genoeg zijn om het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk te verlagen. Het toont ook aan dat vanaf 2.500 stappen per dag het risico op hart- en vaatziekten begint te dalen.

--