EMA-analyse van het risico tussen GLP-1 agonisten en zelfmoord gedrag

Afbeelding
x
Op 3 juli is het EMA begonnen met het onderzoeken van gegevens die wijzen op een mogelijk risico op zelfmoordgedachten en zelfverminking in verband met GLP-1-receptoragonisten, geneesmiddelen die worden gebruikt voor gewichtsverlies en de behandeling van type 2-diabetes.

De waarschuwing werd verstuurd door het IJslandse Geneesmiddelenbureau na meldingen van suïcidale gedachten en zelfverminking bij mensen die de geneesmiddelen liraglutide (Saxenda®) en semaglutide (Ozempic®, Wegovy®) gebruiken. Het bureau wijst erop dat liraglutide- en semaglutide-gebaseerde geneesmiddelen op grote schaal worden gebruikt, met meer dan 20 miljoen patiëntjaren blootstelling.

"Tot nu toe hebben de autoriteiten ongeveer 150 meldingen van mogelijke zelfverminking en zelfmoordgedachten opgehaald en geanalyseerd", zegt het EMA, eraan toevoegend dat "het nog niet duidelijk is of de gemelde gevallen verband houden met de geneesmiddelen zelf of met de onderliggende aandoeningen of andere factoren van de patiënten". De conclusies van de EMA worden verwacht in november 2023.

Ter herinnering: Saxenda en Wegovy zijn toegelaten voor gewichtscontrole, in combinatie met een aangepast dieet en lichaamsbeweging, bij mensen met obesitas of overgewicht met ten minste één gewichtsgerelateerd gezondheidsprobleem. En Ozempic is goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gecontroleerde type 2-diabetes, in aanvulling op een geschikt dieet en lichaamsbeweging, maar wordt off-label gebruikt voor gewichtsverlies.

Volgens Reuters beveelt de bijsluiter van Wegovy in de VS al aan om patiënten te controleren op zelfmoordgedachten of gedrag vanwege de risico's in verband met andere geneesmiddelen die eerder werden gebruikt voor gewichtsverlies, Ook volgens het openbare dashboard van het US Food and Drug Administration Adverse Event Reporting System (FAERS) zijn er sinds 2018 ten minste 60 meldingen van suïcidale gedachten gemeld (maar niet geverifieerd) door patiënten op semaglutide of hun zorgverleners.

Opgemerkt moet worden dat in de klinische onderzoeken waarin Ozempic en Saxenda werden geëvalueerd, mensen met een voorgeschiedenis van psychiatrische stoornissen of recent suïcidaal gedrag werden uitgesloten.