Frankrijk: apothekers mogen vaccins voorschrijven en toedienen vanaf 11 jaar

Afbeelding
X
De Franse Nationale Gezondheidsautoriteit (HAS) heeft zojuist haar advies gepubliceerd over het ontwerpdecreet tot vaststelling van de lijst van vaccins die bepaalde gezondheidswerkers, waaronder apothekers, zullen kunnen voorschrijven en/of toedienen. Zij neemt nota van het feit dat de bevoegdheid van deze laatste beperkt zal zijn tot personen vanaf 11 jaar.

Het ontwerpbesluit met betrekking tot de lijst van vaccins die apothekers mogen voorschrijven en/of toedienen is in een vergevorderd stadium. Het heeft zojuist het verplichte onderzoek door de Franse Nationale Autoriteit voor Gezondheid (HAS) ondergaan. De HAS heeft haar advies uitgebracht, dat op 16 juni op haar website is gepubliceerd.

Ten eerste neemt de autoriteit "nota van de ministeriële beslissing" om "als eerste stap" de vaccinatiebevoegdheden van verpleegkundigen en apothekers te beperken tot personen van elf jaar en ouder. De HAS wijst er echter op dat zij in haar aanbevelingen van 23 juni 2022 heeft aanbevolen om de bevoegdheid van deze beroepsbeoefenaren uit te breiden tot het vaccineren van "kinderen tussen 2 en 10 jaar, zowel voor het voorschrijven als voor het toedienen". Zoals gepland gaat het om alle vaccins die zijn opgenomen in de huidige vaccinatiekalender en volgens de aanbevelingen in diezelfde kalender. Er is één uitzondering: levende verzwakte vaccins mogen niet worden toegediend door apothekers (en verpleegkundigen) aan immuno-incompetente personen.

Ten tweede merkt de HAS in het ontwerpdecreet op dat "het voorschrijven en toedienen van seizoensgriepvaccinaties, respectievelijk door verplegers en apothekers, mogelijk wordt gemaakt, zowel voor volwassenen voor wie de vaccinatieaanbevelingen al dan niet gelden, als voor minderjarigen vanaf elf jaar voor wie deze vaccinatie wordt aanbevolen, met uitzondering van personen met een voorgeschiedenis van ernstige allergische reactie op ovalbumine of op een eerdere vaccinatie". Bijgevolg en in overeenstemming met het vaccinatieschema 2023, dat de jaarlijkse vaccinatie tegen seizoensinfluenza voortaan openstelt "voor kinderen tussen 2 en 17 jaar zonder comorbiditeit", stelt zij voor het ontwerpbesluit te verduidelijken. Volgens haar zou er moeten staan dat apothekers en verpleegkundigen "seizoensgriepvaccins mogen voorschrijven en toedienen aan alle personen van elf jaar en ouder, ongeacht of zij wel of niet onder de vaccinatieaanbevelingen vallen".