Grootschalige malariavaccinatie "gaat binnenkort beginnen" in Afrika

Afbeelding
x
De Vaccin Alliantie (Gavi) kondigde op woensdag 22 november aan dat de vaccinatie tegen malaria in de meest bedreigde gebieden op het Afrikaanse continent "binnenkort zal beginnen". Malaria is verantwoordelijk voor meer dan 600.000 doden per jaar, waarvan de overgrote meerderheid op het Afrikaanse continent.

"De aankomst gisteravond op het vliegveld van Yaoundé in Kameroen van 331.200 doses RTS, S vaccin, het eerste malariavaccin dat door de WHO wordt aanbevolen, markeert het begin van de leveringen aan landen die niet hadden deelgenomen aan het proefvaccinatieprogramma", aldus de in Genève gevestigde organisatie in een verklaring. Deze levering is een "historische stap naar vaccinatie op grotere schaal tegen een van de meest dodelijke ziekten onder Afrikaanse kinderen", voegt men eraan toe. Malaria blijft een geduchte plaag, niet in het minst vanwege de groeiende resistentie tegen behandeling. In 2021 waren er wereldwijd 247 miljoen gevallen en 619.000 patiënten stierven. De ziekte treft vooral het Afrikaanse continent, dat in 2021 goed was voor ongeveer 95% van de gevallen wereldwijd en 96% van de sterfgevallen.

Volgens Gavi.   zijn verschillende landen nu in de laatste fase van de voorbereidingen om het malariavaccin in hun routinevaccinatieprogramma's op te nemen, waarbij de eerste doses naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 zullen worden toegediend.

Deze leveringen markeren het einde van de proeffase van de malariavaccinatie. De doses werden gedoneerd door GSK, de fabrikant van het RTS, S-vaccin. Sinds 2019 kunnen Ghana, Kenia en Malawi het vaccin in bepaalde districten toedienen met een schema van vier doses vanaf de leeftijd van ongeveer 5 maanden. In deze drie Afrikaanse landen zijn meer dan 2 miljoen kinderen gevaccineerd, wat volgens Gavi heeft geleid tot een "spectaculaire daling" van het sterftecijfer, evenals een aanzienlijke vermindering van ernstige vormen van malaria en ziekenhuisopnames.

De WHO heeft onlangs een tweede malariavaccin voor kinderen aanbevolen, R21, geproduceerd door het Serum Institute of India (SII). Het wordt nog steeds onderzocht door de WHO met het oog op "prekwalificatie", zodat Unicef en Gavi het in hun programma's kunnen gebruiken.