Help ons exotische muggen te vinden in België

Afbeelding
tijgermuggen
Met het MEMO+ project volgen Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen (ITM) van nabij de aanwezigheid van exotische muggen in België. Iedereen die denkt een tijgermug te herkennen, wordt aangemoedigd een foto van de mug in kwestie te uploaden naar "www.muggensurveillance.be." Wetenschappers zullen dan nagaan of het inderdaad om een tijgermug gaat.

Exotische muggen, ook in België

De laatste jaren hebben onderzoekers de aanwezigheid van tijgermuggen, Aziatische bosmuggen en andere exotische muggen vastgesteld op serviceplaatsen langs autowegen, via handel in gebruikte banden worden, in "geluksbamboe's" en op industrieterreinen. De tijgermug is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich nu gevestigd in delen van Europa, Amerika en Afrika. Deze verplaatsing is vooral te wijten aan het wereldwijde goederenvervoer, de klimaatverandering en het grote aanpassingsvermogen.

"Monitoring van exotische muggen is van cruciaal belang. Als we deze muggen tijdig kunnen lokaliseren, kunnen we ze beter onder controle houden en hun vestiging in ons land zo lang mogelijk uitstellen. Wij vinden deze muggen geregeld in België, maar vooralsnog heeft deze soort zich nog niet in België gevestigd. Als deze muggen zich in ons land vestigen, zal het belangrijk zijn hun muggenpopulatie van zeer nabij te volgen, zodat we het risico op virusoverdracht kunnen inschatten," zegt Isra Deblauwe, entomoloog bij het ITM.

 

Melden van tijgermuggen

Volgens Javiera Rebolledo, projectleider bij Sciensano: "De tijgermug kan ziekteverwekkers zoals dengue, chikungunya en Zika overbrengen wanneer hij een besmette persoon bijt. Daarom willen wij de aanwezigheid van dit soort exotische muggen in ons land controleren, want als de mug zich eenmaal heeft gevestigd, vormen eventuele besmette repatrianten een risico voor plaatselijke overdracht van het virus. Met behulp van online fotomeldingen hopen we deze muggen zo snel mogelijk te kunnen opsporen, zodat we actie kunnen ondernemen en hun vestiging in ons land kunnen voorkomen of op zijn minst vertragen. Op die manier willen we proberen te voorkomen dat deze muggen virussen overbrengen die de Belgische bevolking zouden kunnen besmetten".

Deze muggen zijn te vinden in vochtige omgevingen, zoals plasjes stilstaand water in autobanden, bloempotten, dakgoten en regentonnen. 

Meer info:

www.muggensurveillance.be.