Het gebruik van homeopathie in de wereld

Afbeelding
x
Wereldwijd gebruiken meer dan 300 miljoen mensen regelmatig homeopathie. Homeopathie maakt ook deel uit van het openbare gezondheidssysteem in veel landen, waaronder Brazilië, Chili, India, Mexico, Pakistan en Zwitserland. De internationale studie uitgevoerd door Toluna Harris Interactive(1) meet de perceptie en het gebruik van homeopathie over de hele wereld en het Homeopathy Research Institute (HRI) beoordeelde het laatste wetenschappelijke onderzoek.

Over de hele wereld heeft de homeopathie een groot aantal regelmatige en incidentele gebruikers. Het wordt gebruikt door 400.000 gezondheidswerkers en meer dan 300 miljoen patiënten, maar het gebruik verschilt van land tot land. In een aantal landen is het gebruik zeer hoog: India (78%), Colombia (71%) en Frankrijk (59%). In de overgrote meerderheid van de Europese landen zijn meer dan 8 op de 10 ondervraagden tevreden over deze behandelingen. Dit is het geval in Spanje (84%), Italië (81%) en Hongarije (82%). In de VS en Colombia is de score ook erg hoog: 9 van de 10 mensen zeggen tevreden te zijn, maar India is recordhouder met een tevredenheidspercentage van 95%.

Homeopathie wordt door gebruikers in hun hele leven op veel verschillende manieren gebruikt. Respondenten in alle landen leggen uit dat ze zich vooral tot deze therapie wenden om een kind te behandelen, als onderdeel van een chronische ziekte of als een behandeling ineffectief is gebleken. In de VS, Colombia, Italië en Spanje wordt het ook gewaardeerd als aanvulling op sportactiviteiten. In de belangrijkste onderzochte landen zijn professionals uit de gezondheidszorg (apothekers, huisartsen of homeopaten) de belangrijkste bronnen voor het verkrijgen van homeopathisch advies. De uitzondering is de Verenigde Staten, waar meer mensen het internet gebruiken (50%) om informatie te verkrijgen of aankopen te doen.

Eén op twee ondervraagden overweegt dit geneesmiddel in de toekomst te gebruiken. Frankrijk, India en Colombia behoren tot de koplopers en kiezen resoluut voor homeopathie voor toekomstige behandelingen, met percentages die oplopen tot 75% bij regelmatige of occasionele gebruikers. Unaniem zijn de belangrijkste redenen de natuurlijkheid en de afwezigheid van bijwerkingen, maar ook de veiligheid, het grotere respect voor de gezondheid en de doeltreffendheid, waarvoor HRI nieuwe bewijzen levert. Klinisch onderzoek in homeopathie is vergelijkbaar met dat in de conventionele geneeskunde, met gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde onderzoeken van hoge kwaliteit," bevestigt Dr. Alexander Tournier, uitvoerend directeur van het HRI. De positieve, statistisch significante resultaten tonen de relevantie aan van de homeopathische aanpak in het echte leven, evenals de veiligheid, verdraagbaarheid en werkzaamheid ervan boven die van placebo.

België heeft niet deelgenomen aan dit onderzoek.

 


(1) Kwantitatief onderzoek online uitgevoerd van augustus 2022 tot augustus 2023 in 14 landen (14.340 ondervraagden).