Hypertensie treft wereldwijd 1 op de 3 volwassenen

Afbeelding
x

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar allereerste rapport gepubliceerd over de desastreuze gevolgen van hoge bloeddruk wereldwijd, samen met aanbevelingen over hoe deze stille moordenaar verslagen kan worden. Uit het rapport blijkt dat ongeveer 4 op de 5 mensen die lijden aan hoge bloeddruk niet goed worden behandeld, maar dat indien landen de dekking van de behandeling kunnen uitbreiden, 76 miljoen sterfgevallen kunnen worden vermeden tussen 2023 en 2050.

Het aantal mensen met hypertensie (met een bloeddruk gelijk aan of hoger dan 140/90 mmHg of die antihypertensiva slikken) is tussen 1990 en 2019 verdubbeld, van 650 miljoen naar 1,3 miljard. Bijna de helft van de mensen in de wereld met hoge bloeddruk weet momenteel niet dat ze die hebben. Meer dan driekwart van de volwassenen met hypertensie woont in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Leeftijd en bepaalde genetische aanleg kunnen het risico op hypertensie verhogen, maar dit risico kan ook verhoogd worden door aanpasbare factoren zoals een zoutrijk dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik. 

Preventie, vroegtijdige opsporing en effectieve behandeling van hypertensie behoren tot de meest kosteneffectieve interventies en zouden door landen prioriteit moeten krijgen als onderdeel van het nationale pakket aan gezondheidsdiensten dat op het niveau van de eerstelijnsgezondheidszorg wordt aangeboden. De economische voordelen van verbeterde programma's voor de behandeling van hypertensie wegen ongeveer 18 tot 1 op tegen de kosten.

Een toename van het aantal patiënten met hypertensie dat effectief wordt behandeld tot het niveau van landen die op dit gebied goed presteren, zou tegen 2050, 76 miljoen sterfgevallen, 120 miljoen beroertes, 79 miljoen hartinfarcten en 17 miljoen gevallen van hartfalen voorkomen. 

"Vandaag de dag kunnen betaalbare, veilige en toegankelijke geneesmiddelen en andere interventies, zoals het verminderen van de natriuminname, de meeste myocardinfarcten en beroertes wereldwijd voorkomen," zei Michael R. Bloomberg, WHO-wereldambassadeur voor niet-overdraagbare ziekten en trauma. "De behandeling van hypertensie als onderdeel van de eerstelijnsgezondheidszorg zal elk jaar levens en miljarden dollars besparen," voegde hij eraan toe.