« I miss you »: Samen tegen borstkanker met BIG

Afbeelding
x
Volgens de laatste cijfers worden in België jaarlijks ongeveer 11.000 vrouwen getroffen door borstkanker, waarmee het de meest gediagnosticeerde vorm van kanker is bij vrouwen in ons land.
In werkelijkheid is dit cijfer helaas onjuist. Borstkanker heeft ook een impact op hun familie, vrienden, geliefden en collega's. Ter gelegenheid van Roze Oktober lanceert de Breast International Group (BIG), 's werelds grootste academische netwerk gewijd aan borstkankeronderzoek, haar grote "I miss you" campagne, bedoeld om het bewustzijn te verhogen en fondsenwerving aan te moedigen om de strijd tegen borstkanker te financieren.

Al bijna 25 jaar voert BIG wereldwijd klinische onderzoeken en onderzoeksprogramma's uit op het gebied van borstkanker. Het doel is om meer gepersonaliseerde behandelingen te vinden voor elke patiënt en elk type borstkanker.

Verschillende BIG-studies hebben al voor een revolutie in de klinische praktijk gezorgd. Het OlympiA-onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een nieuw doelgericht geneesmiddel, olaparib, kan worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met borstkanker in een vroeg stadium en die drager zijn van een BRCA1/BRCA2-genmutatie. BRCA1/BRCA2-mutaties komen voor bij ongeveer 5% van de borstkankerpatiënten en komen vooral voor bij jongere patiënten. Aan het OlympiA-onderzoek namen 1.836 patiënten deel in meer dan 600 ziekenhuizen en kankercentra in 23 landen. Het toonde aan dat olaparib niet alleen het risico op terugkeer van de kanker bij deze patiënten vermindert, maar ook hun algehele overleving verbetert door het risico op overlijden met 32% te verlagen. Na dit internationale onderzoek werd olaparib goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), waardoor de manier waarop duizenden patiënten over de hele wereld nu worden behandeld is veranderd. Onderzoek is de enige manier om levens te redden en de gevolgen van de ziekte op vele families te besparen.

 

Klik hier voor meer informatie: 

www.bigagainstbreastcancer.org