Informatiecampagne 2024 over nucleaire risico’s en de distributie van jodiumtabletten

Afbeelding
x
In het kader van de informatie-en sensibiliseringscampagne over nucleaire risico’s doen de overheden een beroep op de medewerking van de apothekers om patiënten correct te informeren rond het gebruik en de bewaring van de jodiumtabletten en om de tabletten uit 2010 om te ruilen.

De sensibiliseringscampagne betreft heel België, al moet een onderscheid worden gemaakt tussen de zones binnen een straal van 20/10 km van nucleaire installaties (Doel, Tihange, Mol/Dessel, Borssele en Chooz en Fleurus) en de zones buiten die perimeter.
In de noodplanningszones dienen de apothekers proactief aan de burgers te vragen of ze al jodiumtabletten hebben en, als dat niet het geval is, de tabletten uit te delen aan elke burger of gemeenschap.

Gelijktijdig met deze campagne zullen de apotheken een actieve distributiecampagne van jodiumtabletten voeren en zal er communicatiemateriaal ter beschikking worden gesteld.

De doelgroepen voor de toediening van kaliumjodide in geval van een nucleair incident zijn de personen die het grootste risico hebben om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium. Dat zijn kinderen (<18 jaar), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, enin mindere mate, volwassenen tussen 18 en 40 jaar.
Vanaf 40 jaar is het risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium zeer klein, terwijl bij die leeftijdsgroep een groter risico bestaat van miskende schildklieraandoeningen, die een contra-indicatie vormen voor profylactische inname. Daarom is profylaxe over het algemeen niet aangewezen voor deze leeftijdscategorie.

 


 

De rol van de apotheken

·     De oude jodiumtabletten (met als productiedatum 2010 of ouder) verzamelen en afvoeren via het gebruikelijke inzamelsysteem (gele containers); De tabletten uit 2010 hebben een levensduur tot minstens 18 april 2024.
Tijdens de campagne van 2024 is daarom voorzien om de doosjes met jodiumtabletten uit 2010 om te ruilen en terug te nemen. Apotheken die beschikken over jodiumtabletten met als productiedatum 2017, hoeven die doosjes niet om te ruilen of terug te nemen.

·              · ·    de jodiumtabletten uit 2017 afleveren

·       Burgers de nodige informatie geven voor een correct gebruik van de jodiumtabletten

ü  De jodiumtabletten dienen enkel op uitdrukkelijke aanbeveling van de overheden te worden ingenomen. De inname van stabiel jodium is alleen effectief binnen een zeer precies tijdsbestek dat wordt aangegeven door de experten.

ü  De in te nemen dosis jodium is afhankelijk van de leeftijd

ü  De tabletten kunnen worden opgelost in een kleine hoeveelheid water, waarna die oplossing wordt verdund in een grotere hoeveelheid water of fruitsap.

ü  De doosjes met jodiumtabletten moeten worden bewaard in hun verpakking, droog en uit het licht

·       De aflevering registreren op naam van de persoon die de doos afhaalt (1 doos voor een gezin van 4 personen) (CNK: 3641222);

·       De voorraad jodiumtabletten op peil houden om een snelle en reactieve distributie te garanderen in geval van een nucleair incident. Elke apotheek moet beschikken over een voorraad van minstens 240 doosjes

Meer info:

www.cbip.be

ww.risquenucleaire.be