Kindervaccinaties dalen door Covid tussen 2019 en 2021

Afbeelding
x
Tussen 2019 en 2021 zullen 67 miljoen kinderen geheel of gedeeltelijk verstoken blijven van levensreddende vaccins als gevolg van Covid-19 verstoringen, waardoor de wereld meer dan een decennium terugloopt op het gebied van kinderimmunisering, aldus de VN op woensdag. Ondertussen, terwijl de Covid-debatten anti-vaccin groepen weer in de schijnwerpers hebben gezet, sprak het rapport ook zijn bezorgdheid uit over een afname van het vertrouwen in immunisatie in 52 van de 55 onderzochte landen.

In drie jaar tijd is, als gevolg van beperkingen van de gezondheidszorg of pandemieën, "meer dan tien jaar vooruitgang op het gebied van routinematige kindervaccinatie ondermijnd", en "weer op het goede spoor komen zal een uitdaging zijn", aldus het woensdag gepubliceerde UNICEF-rapport, waarin bezorgdheid wordt geuit over het risico van uitbraken van mazelen of polio.

Volgens het VN-agentschap daalt de vaccinatiegraad in 112 landen. En tussen 2019 en 2021 is de vaccinatiegraad van kinderen in de wereld met 5 procentpunten gedaald tot 81%, een niveau dat sinds 2008 niet meer is voorgekomen: 67 miljoen kinderen hebben vaccins gemist, vooral in Afrika en Zuid-Azië, en 48 miljoen van hen hebben geen enkele dosis gekregen.

Deze situatie is des te zorgwekkender omdat deze daling zich voordeed aan het einde van een decennium waarin "de groei van de kinderimmunisatie stagneerde", na de enorme toename van de jaren tachtig, aldus het VN-agentschap.

"Vaccins hebben een zeer belangrijke rol gespeeld om kinderen in staat te stellen een lang en gezond leven te leiden. Iedere daling van de vaccinatiegraad is dan ook zorgwekkend", aldus Brian Keeley, redacteur van het rapport.

Kindervaccinatie redt elk jaar 4,4 miljoen levens, aldus UNICEF, een aantal dat kan stijgen tot 5,8 miljoen als de wereld het aantal kinderen dat geen essentiële vaccins krijgt kan halveren en tegen 2030 een dekking van 90% voor de belangrijkste levensreddende vaccins kan bereiken.

Vóór de invoering van het vaccin in 1963 stierven zo'n 2,6 miljoen mensen per jaar aan de mazelen, vooral kinderen. In 2021 is dit aantal gedaald tot 128.000, en de VN maakt zich nu grote zorgen over de ziekte.

In drie jaar tijd is de vaccinatiegraad tegen mazelen - zo besmettelijk dat 95% van de vaccinaties in een gemeenschap nodig is om collectieve immuniteit te bereiken - gedaald van 86% naar 81%, aldus het rapport. En het aantal gevallen van mazelen is in 2022 verdubbeld ten opzichte van 2021.

Ref: mededeling van Unicef