Komt er binnenkort een behandeling tegen cannabisverslaving?

Afbeelding
x
In een onderzoek dat deze donderdag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine presenteert het in Bordeaux gevestigde biofarmaceutische bedrijf Aelis Farma AEF0117, een kandidaat-geneesmiddel tegen THC-verslaving. Het heeft het voordeel dat het de hunkering vermindert "zonder het ontwenningsverschijnsel te versnellen".

AEF0117 is het eerste lid van de klasse van specifieke remmers van cannabinoïde 1 (CB1) receptorsignalering. In een onderzoek gepubliceerd in« Nature Medicine »,  bleek de verbinding doeltreffend te zijn bij de behandeling van cannabisverslaving bij mensen. Het verminderde de consumptie van cannabinoïden (door zelftoediening) en THC-gerelateerde gedragsstoornissen, zonder significante bijwerkingen. In dit dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek kregen vrijwilligers met stoornissen in het gebruik van cannabis AEF0117 in een dosis van 0,06 mg (n = 14) of 1 mg (n = 15), of een placebo. Inname van AEF0117 verminderde de positieve subjectieve effecten van cannabisgebruik significant met 19% (0,06 mg) en 38% (1 mg) vergeleken met placebo. Bovendien verminderde het bij een dosis van 1 mg het verlangen om cannabis te gebruiken, zonder de gevolgen van ontwenning te versnellen, zelfs bij vrijwilligers die meerdere grammen cannabis per dag rookten.

"AEF0117 remt selectief de CB1 receptorsignaleringsroute die verantwoordelijk is voor de verslavende effecten van cannabis, zonder de fundamentele fysiologische en gedragsfuncties van de receptor te verstoren. Deze revolutionaire benadering verschilt van oudere generatie CB1-receptorantagonisten die, door alle CB1-receptoractiviteit te blokkeren, aanzienlijke bijwerkingen veroorzaakten waardoor ze niet klinisch konden worden gebruikt," legt Aelis Farma uit.

Het bedrijf voert nu een grote, placebogecontroleerde fase 2b-studie uit, in samenwerking met het Columbia University Irving Medical Center (New York), met 330 deelnemers die lijden aan cannabisverslaving, om drie dosisniveaus van AEF0117 te evalueren bij de behandeling van cannabisverslaving. De resultaten zouden medio 2024 beschikbaar moeten zijn.