Mazelen: WHO roept op tot intensievere vaccinatie in Europa

Afbeelding
x
In 2023 werden 42.200 gevallen van mazelen gemeld in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie, vergeleken met 941 een jaar eerder. Deze toename wijst op grote tekortkomingen in de vaccinatie van jonge kinderen sinds de Covid-jaren.

Als gevolg van de daling van de vaccinatiegraad tijdens Covid, maar ook van de hervatting van het internationale reisverkeer, is de toename van het aantal gevallen van mazelen door de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als zorgwekkend bestempeld. In een tweet luidde de directeur, Hans Kluge, de noodklok dat de ziekte in 2023 zou kunnen exploderen: 42.200 gevallen, vergeleken met 941 een jaar eerder, zijn geregistreerd in 41 landen in de Europese regio van de WHO. Unicef had in december al alarm geslagen, maar toen ging het vooral om Oost-Europa en Centraal-Azië, waarbij Kazachstan en Rusland samen goed waren voor meer dan twee derde van de gevallen. Vandaag wijzen statistieken uit West-Europa, en het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder, op een grote opleving. Half januari meldden de Britse gezondheidsautoriteiten 216 bevestigde gevallen en 103 waarschijnlijke gevallen sinds 1 oktober, waarvan 80% in Birmingham. Hans Kluge roept op tot dringende vaccinatie. Het vaccinatieschema moet echter strikt worden nageleefd en zelfs worden aangevuld.

In België is de vaccinatiegraad voor de tweede dosis, gegeven op 7-8-jarige leeftijd, niet bereikt. Dit zou minstens 95% moeten zijn. Uit de resultaten van de laatste enquête bij kinderen in het 6e jaar van de basisschool blijkt echter dat slechts 73% van de leerlingen gevaccineerd is. Naar verluidt is bijna 10% van de ouders van plan hun kind door de huisarts te laten vaccineren. Het is belangrijk dat deze vaccinatie niet wordt vergeten en dat beide doses worden ontvangen. Als een vaccinatiebeurt vergeten is, is een inhaalvaccinatie mogelijk.