Movember, een campagne om mensen bewust te maken van kanker bij mannen

Afbeelding
x
Elk jaar nemen 350.000 tot 400.000 mensen over de hele wereld deel aan de Movember beweging door snorren te laten groeien, donaties te doen of mee te doen aan geldinzamelingsacties. De actie intrigeert of amuseert, maar bovenal vergroot het het bewustzijn over kanker en de gezondheid van mannen, waar een taboe op rust of waar weinig over bekend is.

De Movember beweging

Movember is ontstaan uit de samentrekking van "mo", afkorting van "moustache", en "November" en is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door de Movember Foundation Charity. Sinds 2003 worden mannen over de hele wereld elk jaar in november uitgenodigd om een snor te laten groeien. Het tweeledige doel is om het publiek bewust te maken van de gezondheid van mannen en om geld in te zamelen voor onderzoek naar ziekten bij mannen, zoals prostaat- en teelbalkanker.

We zijn niet allemaal gelijk als het om kanker gaat. Ongeacht onze levensstijl varieert het risico naargelang onze genetische opmaak. Bepaalde genetische mutaties brengen een hoger risico met zich mee. Ook het bestaan van kanker in de familie of een persoonlijke geschiedenis van kanker verhoogt het individuele risico. In 2022 werden in België 40.335 kankers bij mannen vastgesteld, waaronder 12.732 gevallen van prostaatkanker, nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Maar voor de overgrote meerderheid van de personen met een middelmatig risico is het aandeel van het vermijdbare risico 30-40%. Preventie heeft twee belangrijke aspecten: levensstijl en screening. De te nemen leefstijlmaatregelen zijn samengevat in de Europese code tegen kanker: niet roken, matig uw alcoholgebruik, eet beter, blijf actief en houd uw gewicht onder controle. Een afspraak maken bij de screeningkliniek voor een volledige check-up is ook een manier om kanker te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.  

Als je moeite hebt met plassen of erectiestoornissen, moet je meteen naar je dokter gaan", benadrukt uroloog Sam Ward. "Veel mannen hebben de neiging om een behandeling uit te stellen tot het probleem erger wordt. Dit uitstel kan leiden tot complexere gezondheidsproblemen die eerder voorkomen of behandeld hadden kunnen worden. Voorlichting en bewustmaking zijn essentieel om deze trend te veranderen”.