Ozempic is voortaan voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 en ernstige zwaarlijvigheid

Afbeelding
x
Belgische artsen en apothekers gaan Ozempic, een geneesmiddel dat al enkele maanden in het nieuws is, reserveren voor patiënten met diabetes type 2 en een beperkt aantal mensen met zware obesitas. Het Koninklijk Besluit dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hiertoe opstelde, verscheen in het Belgisch Staatsblad van 14 november.

Door een wereldwijd tekort is het antidiabeticum, dat misbruikt wordt als eetlustremmer, in België niet meer verkrijgbaar. Deze situatie zal aanhouden tot volgende zomer", waarschuwt minister Vandenbroucke, die in oktober besliste om Ozempic te reserveren voor diabetici en mensen met een BMI van minstens 35, of minstens 30 in combinatie met minstens één gewichtsgerelateerde co-morbiditeit. Het Koninklijk Besluit dat hiertoe werd aangenomen, werd dinsdag gepubliceerd in het Staatsblad en is dus in werking getreden. Apothekers en artsen moeten voorrang geven aan de twee betrokken groepen zolang de beschikbaarheid van Ozempic beperkt is.

"In deze tijd van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die dit geneesmiddel het hardst nodig hebben, er ook echt toegang toe hebben," zei minister Vandenbroucke. "Dit is een belangrijk geneesmiddel voor patiënten die lijden aan diabetes type 2. . Als ze dit geneesmiddel niet kunnen gebruiken, kan dit leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel.».