Passieve immunisatie tegen de ernstigste vormen van covid met behulp van convalescent plasma

Afbeelding
x
Convalescent plasma na infectie met Sars-CoV-2 verlaagt de mortaliteit met 10% bij Covid-19 patiënten in acute ademnood en met kunstmatige ademhalingsondersteuning. Dit is de conclusie van een multicentrisch onderzoek uitgevoerd door het Universitair Ziekenhuis van Luik in samenwerking met 17 intensive-careafdelingen in Belgische ziekenhuizen.

Dit gerandomiseerde onderzoek is het eerste dat specifiek het effect bestudeert van het toedienen van convalescent plasma aan deze patiënten, van wie de vitale prognose ernstig is aangetast. Het bevestigt de waarde van deze methode voor het induceren van passieve immunisatie bij deze patiënten. Tussen oktober 2020 en maart 2022, tijdens de verschillende golven van Covid-19, werden 475 patiënten geïncludeerd in het onderzoeksprotocol. Een groep van 237 kreeg plasma, terwijl de andere 238 standaardzorg kregen.

"De afname in sterfte die werd waargenomen op dag 28 was van de orde van 10% in het cohort dat convalescent plasma kreeg, tot vijf dagen na de toediening van invasieve mechanische beademing (d.w.z. door middel van endotracheale intubatie)," leggen de onderzoekers uit.

"In deze groep overleed 35% van de patiënten, vergeleken met een percentage van 45% in de groep patiënten die standaardzorg kregen."

"Het effect op sterftereductie werd meer specifiek waargenomen bij patiënten die het plasma ontvingen tijdens de eerste 48 uur nadat ze aan de beademing waren gelegd.

Dankzij de samenwerking van het Belgische Rode Kruis en de laboratoria van de KUL, UAntwerpen en ULiège, konden de intensieve zorgen van de partnerziekenhuizen van de studie plasma gebruiken met hoge neutraliserende antilichaamtiters van 1/320 voor 82,3% van de patiënten en 1/160 voor de resterende 17,7%.

"Voor het eerst hebben we de therapeutische waarde van convalescent plasma aangetoond bij het verbeteren van de zeer slechte vitale prognose van deze patiënten. De vermindering van het sterftecijfer, in de buurt van 10%, kan meer in het bijzonder worden waargenomen in het geval van vroege toediening na het begin van de beademing", legt dr. Benoît Misset uit, hoofd van de afdeling intensive care van het Universitair Ziekenhuis van Luik en docent aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Luik, die verantwoordelijk is voor en eerste auteur is van de studie.

"Deze studie documenteert en bevestigt de waarde van convalescent plasma voor passieve immunisatie tegen de ernstigste vormen van Covid-19, maar ook tegen mogelijke toekomstige meer pathogene varianten en mogelijk in het geval van toekomstige pandemieën", besluit hij.