Recordaantal Belgen met diabetes

Afbeelding
x
Het percentage diabetespatiënten in België bereikte 6,8% van de bevolking in 2021, volgens het InterMutualistisch Agentschap (IMA), dat gegevens verzamelt van alle ziekenfondsen. Meer dan één diabetespatiënt op drie weet echter niet dat hij of zij de ziekte heeft, wat de geschatte werkelijke prevalentie van diabetes op 10% brengt. Toen de analyses in 2009 begonnen, was dit percentage nog 5,1%.

In totaal telt het IMA 770.000 diabetespatiënten, een derde meer dan tien jaar geleden.

De toename is merkbaar in alle leeftijdsgroepen, maar is vooral uitgesproken onder ouderen. 18% van de mensen tussen 65 en 74 jaar lijdt aan een vorm van diabetes. Over het algemeen treft de ziekte vaker mannen dan vrouwen.

Er is ook ongelijkheid op sociaaleconomisch vlak. Het aantal diagnoses per 100 Belgen met een laag inkomen is bijna dubbel zo hoog als bij hun landgenoten met een hoger inkomen.

Er zijn ook regionale verschillen. In Brussel en Wallonië lijdt meer dan 21% van de mensen in deze oudere leeftijdsgroep aan diabetes, terwijl dat in Vlaanderen slechts 15,8% is.

Deskundigen voeren verschillende factoren aan om de stijging van het aantal diagnoses te verklaren. De vergrijzing van de bevolking speelt een rol, net als onze levensstijl. Een ongezond dieet en een gebrek aan lichaamsbeweging bevorderen bepaalde vormen van diabetes.