Risico op depressieve stoornissen bij de hogere levonorgestrel-spiraaltjes

Afbeelding
x
Het gebruik van een levonorgestrel-spiraaltje kan in verband worden gebracht met een laag risico op depressie of stemmingsstoornissen. En dit risico hangt af van de dosis levonorgestrel, zo blijkt uit een Franse studie.

Is het risico op stemmingsstoornissen groter bij een spiraaltje met een dosering van 52 mg dan bij een spiraaltje met een lagere dosering hormoon? Om deze vraag te beantwoorden analyseerde de Franse groep ‘GIS Epi-Phare (assurance maladie/ANSM*)’ bij de vergoedingsgegevens van ziekenfondsen de gegevens over vrouwen die een hormonaal spiraaltje met een dosering van 52 mg of 19,5 mg levonorgestrel gebruiken. De GIS Epi-Phare onderzocht het gebruik van psychotrope geneesmiddelen (antidepressiva, anxiolytica en hypnotica) door deze vrouwen in de twee jaar na de plaatsing van het IUD. De studie werd gepubliceerd in het “Journal of the American Medical Association” (JAMA).

Volgens de resultaten hebben vrouwen met een IUD met een hogere dosering levonorgestrel (52 mg) een zeer licht verhoogd risico op het gebruik van antidepressiva in de twee jaar na plaatsing van het IUD in vergelijking met een IUD met een lagere dosering progestine. Daarentegen was er geen toename in het gebruik van anxiolytica of hypnotica. "Deze studie is de eerste die een risico op depressieve stoornissen aantoont afhankelijk van de dosis levonorgestrel in het spiraaltje," zegt het ‘ANSM’( Franse FAGG/AFMPS). Maar "dit risico is gering en moet nog worden gespecificeerd", matigt het gezondheidsagentschap zich af. Het ANSM raadt vrouwen die een hormonaal spiraaltje gebruiken daarom aan contact op te nemen met hun arts in geval van een verandering in de stemming en het optreden van depressieve symptomen, ook bij het begin van de behandeling.