Toename van het aantal gevallen van monkeypox

Afbeelding
X
De WHO heeft 12.569 verdachte gevallen van mpokken (monkeypox) gemeld, waaronder 581 sterfgevallen, in de Democratische Republiek Congo (DRC) van januari tot november 2023. Dit is het hoogste jaarlijkse aantal besmettingen ooit geregistreerd. Dit zijn vooral de eerste gerapporteerde gevallen van seksuele overdracht van de variant I van de ziekte.

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) , heeft de monkeypox zich verspreid naar gebieden in de Democratische Republiek Congo (DRC) waar nooit eerder gevallen waren gemeld, zoals de hoofdstad Kinshasa en de provincies Lualaba en Zuid-Kivu. Sinds 1 januari zijn 22 van de 26 provincies van het land getroffen. Het land heeft 581 sterfgevallen geregistreerd op 12.569 gevallen, wat neerkomt op een sterftecijfer van 4,6%. De WHO is echter vooral bezorgd over de nieuwe kenmerken van seksuele overdracht van de clade (variant) I van het virus. De organisatie voert momenteel een gezamenlijke missie uit met het Ministerie van Volksgezondheid van de DRC om de situatie te beoordelen.

Er zijn twee varianten, of clades, van monkeypox, clade I (of de Congo Basin clade) en clade II (of de West-Afrikaanse clade). Volgens de WHO was de clade IIb-subvariant verantwoordelijk voor de wereldwijde epidemie in 2022, die veel landen buiten Afrika trof, waaronder Europa.

De DRC rapporteerde echter geen gevallen die verband hielden met clade IIb tijdens de wereldwijde epidemie; alleen clade I werd in het land aangetroffen. En tot april vorig jaar waren er wereldwijd geen gedocumenteerde gevallen van seksuele overdracht van clade I geregistreerd. Maar afgelopen april werd in Kenge (ongeveer 260 km ten oosten van Kinshasa) een eerste uitbraak van vermoedelijk seksueel overdraagbare gevallen van clade I van de pokken geïdentificeerd.--