Tramadol verboden bij wedstrijden

Afbeelding
x
Zoals elk jaar het geval is, is de lijst met producten die verboden zijn in de context van sportactiviteiten of wedstrijden bijgewerkt. Onder de nieuwe toevoegingen is tramadol nu verboden tijdens wedstrijden. Semaglutide, een GLP-1-receptoragonist, is toegevoegd aan de volglijst om de prevalentie en gebruikspatronen in de sport te onderzoeken.

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe lijst van producten van kracht die verboden zijn voor gebruik bij sport of sportwedstrijden. Deze is beschikbaar op de website van het wereldantidopingagentschap (WADA). Er zijn drie nieuwigheden.

 

1. Tramadol is sinds 1 januari 2024 verboden in competitieverband. Gegevens uit het monitoringprogramma wezen op een aanzienlijk gebruik in bepaalde sporten zoals wielrennen, rugby en voetbal. Het misbruik van tramadol, met zijn dosisafhankelijke risico's op lichamelijke afhankelijkheid, stoornissen in het gebruik van opioïden en overdosis, onder de algemene bevolking is zorgwekkend en heeft geleid tot de status van tramadol als gecontroleerde drug in veel landen. Onderzoek heeft bevestigd dat tramadol de fysieke prestaties in de sport kan verbeteren. De ontwenningsperiode, gebaseerd op therapeutisch gebruik van tramadol, is vastgesteld op 24 uur. De "ontwenningsperiode" verwijst naar de tijd vanaf de laatste dosis die is toegediend tot het begin van de 'In Competitie'-periode (d.w.z. vanaf 23.59 uur op de dag voor een wedstrijd waaraan de sporter moet deelnemen, tenzij een andere periode is goedgekeurd door het WADA voor een bepaalde sport).

2.      Glucocorticoïden blijven verboden in wedstrijden bij rectale toediening. "De minimale wachttijden die in acht moeten worden genomen na rectale toediening van glucocorticoïden zijn nu opgenomen in de tabel met uitwasperiodes voor glucocorticoïden".

3.    De donatie door sporters van plasma of plasmabestanddelen door middel van plasmaferese is niet langer verboden wanneer dit wordt uitgevoerd in een erkend inzamelingscentrum.

Voorzichtigheid is ook geboden bij het verstrekken van voedingssupplementen aan sporters. De Europese norm NF EN 17444 (die de Franse norm NF V 94-001 vervangt) - vermeld op de verpakking - maakt het makkelijker om voedingssupplementen te identificeren die geen dopingstoffen bevatten.