Vaccinatie: blijf alert!

Afbeelding
Vacinatie
Nu de winter nadert, benadrukt de WHO de noodzaak om de waakzaamheid niet te laten verslappen nu de gevallen van Covid en influenza in Europa toenemen, waarbij zij het voorbeeld van polio gebruikt om het nut van vaccinatie te rechtvaardigen.

Tegen het begin van de herfst was de Europese regio, die 53 landen omvat, waarvan sommige in Centraal-Azië, opnieuw het epicentrum van de epidemie, goed voor 60% van de nieuwe Covid-gevallen wereldwijd. "Het is niet het moment om los te laten," vertelde Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie, op een online persconferentie. +

Tegelijkertijd werd een piek in seizoensgriep-gevallen geregistreerd. Met deze nieuwe golf van Covid nemen het aantal sterfgevallen en opnames op de intensive care slechts licht toe en benadrukt de WHO het verband met vaccinatie. "Vaccinatie blijft een van onze meest doeltreffende middelen tegen griep en Covid 19," zei hij op Wereldpoliodag. Deze ziekte, die vooral zeer jonge mensen treft en verlamming veroorzaakt, is in de westerse wereld vrijwel verdwenen, maar een variant van het poliovirus die van orale vaccins wordt afgeleid, is onlangs ontdekt in het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Israël en New York. Deze variant is minder virulent dan het natuurlijke virus, maar kan niettemin ernstige symptomen veroorzaken, zoals verlamming van de ledematen bij niet-gevaccineerde patiënten. Deze variant is zeldzaam, maar komt de laatste jaren vaker voor als gevolg van de lage vaccinatiegraad in sommige gemeenschappen.

"Overal ter wereld, als we mensen links laten liggen, is het poliovirus een zeer goede barometer om ons te vertellen wie ze zijn," merkte WHO Europa expert Siddhartha Datta op. "Dit zijn bevolkingsgroepen waarvoor te weinig aandacht is, omdat zij om de een of andere reden niet onder de aanbeveling van de WHO van 95% (vaccinatie) dekking vallen.

In Europa zijn al meer dan 20 jaar geen gevallen van het natuurlijke poliovirus gemeld.

"Dit is niet iets wat we als vanzelfsprekend kunnen beschouwen," zei Kluge. In de regio als geheel is de dekking met de derde dosis poliovaccin tussen 2019 en 2020 met 1% gedaald. In 2021 hadden slechts 25 van de 53 landen een poliovaccinatiegraad van 95% bereikt.