VERBORGEN ALCOHOL IN "GEZONDHEIDSPREPARATEN" VOOR KINDEREN: EEN ZORGWEKKENDE SITUATIE

Afbeelding
x
Moedertincturen, bloemenextracten, siropen met plantenextracten... Veel "remedies" bevatten waarschijnlijk nog alcohol. Is het veilig om ze te gebruiken, vooral als ze aan kinderen worden toegediend? Op vraag van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu over het specifieke geval van voedingssupplementen en hun mogelijke alcoholgehalte, keek de Hoge Gezondheidsraad (HGR) meer in het algemeen naar de aanwezigheid van ethanol in alle preparaten "met een effect op de gezondheid" die mogelijk bestemd zijn voor de allerkleinsten... en is bezorgd.

Op dit moment zijn alleen alcoholische 'dranken' wettelijk verplicht om hun alcoholgehalte boven een bepaalde grens duidelijk aan te geven en mogen ze alleen aan jongeren worden verkocht tot een bepaalde grens. Voedingssupplementen in vloeibare vorm vallen echter niet onder deze categorie. De invloed van alcohol op de ontwikkeling van ongeboren kinderen wanneer hun moeders het gebruiken, is al uitgebreid bestudeerd en vormt een groot risico dat soms slecht wordt begrepen. Hetzelfde geldt voor gevallen van ernstige intoxicatie, wanneer het kind per vergissing of per ongeluk producten binnenkrijgt die niet voor hem of haar bedoeld zijn (parfums of hygiëneproducten, huishoudelijke producten, enz.

In het geval van voedingssupplementen en andere preparaten met een effect op de gezondheid (waaronder geneesmiddelen), kan het kind of de adolescent die deze consumeert, worden blootgesteld aan lagere doses alcohol, maar op chronische basis. Dit maakt een effectstudie vanuit ethisch oogpunt bijzonder gevoelig. De Raad heeft niettemin bestaande studies over gelijkaardige onderwerpen gebundeld en kan slechts één ding concluderen: zonder meer details over het exacte alcoholgehalte, de dosering of het min of meer langdurig gebruik enz. kan voor deze producten geen "aanvaardbaar" alcoholgehalte worden bepaald.

 
Het is ook de moeite waard om het principe in gedachten te houden dat onlangs opnieuw is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie: elke alcoholconsumptie, hoe klein ook, houdt een gezondheidsrisico in, zowel voor volwassenen als voor jongeren en kinderen.

 

De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom aan om in België de volgende maatregelen te nemen:

 

·       Fabrikanten vragen het ethanolgehalte van hun preparaten te documenteren en de dosis alcohol die een consument binnenkrijgt nauwkeurig te berekenen volgens de aanbevolen dosering voor zijn of haar leeftijd, en deze fabrikanten zo snel mogelijk verplichten op het etiket te vermelden hoeveel ethanol ze binnenkrijgen bij het gebruik van hun producten en welke gezondheidsrisico's daaraan verbonden zijn.

·       De fabrikanten vragen om aan te tonen dat alcohol absoluut noodzakelijk is voor de bereiding van deze producten of bijdraagt tot hun eigenlijke doeltreffendheid, wat de gezondheidsrisico's tot een minimum zal beperken.

 

Alleen op basis van deze informatie kan de situatie goed worden beoordeeld en, indien nodig, worden gereguleerd door de verschillende instanties die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op deze preparaten.

Ondertussen beveelt de Raad aan om de concentratie ethanol in preparaten "met gevolgen voor de gezondheid" tot een minimum te beperken.