Voedingswaarde van glutenvrije diëten
Een eerste retrospectieve studie benadrukt de significante en snelle veranderingen die kunnen worden waargenomen in de nutritionele samenstelling van geproduceerde glutenvrije producten. In minder dan 10 jaar tijd ontdekten de auteurs bijvoorbeeld dat het eiwitgehalte (-7,2%), het gehalte aan enkelvoudige koolhydraten (-7,5%), het gehalte aan verzadigde vetten (-44,1%), het vezelgehalte (-23,5%) en het zoutgehalte (-81,6%) van hetzelfde merk glutenvrije pasta waren gedaald.
In de tweede studie vergeleken de onderzoekers de voedingssamenstellingen van 104 glutenvrije producten met die van hun glutenbevattende analogen, die in 2022 te koop waren. De resultaten tonen een lager eiwitgehalte in glutenvrije producten en een hoger gehalte aan koolhydraten. Er was ook een hoger zoutgehalte in de glutenvrije producten in vergelijking met hun glutenbevattende analogen.
Tot slot werden in de derde studie de voedingsinnames van 25 volwassenen met coeliakie, die dus een glutenvrij dieet volgden, vergeleken met die van een fictief dieet, gemodelleerd naar het dieet van deze 25 deelnemers, maar waarin de glutenvrije voedingsmiddelen werden vervangen door hun glutenbevattende tegenhangers. De resultaten bevestigden die van het vorige onderzoek, met een verhoogd aandeel koolhydraten in de totale energie-inname van het glutenvrije dieet en een verlaagd aandeel eiwitten. Concluderend benadrukken de auteurs dat, hoewel voedingsbedrijven voortdurend werken aan het verbeteren van de samenstelling van geproduceerde glutenvrije producten, deze producten uit voedingsoogpunt niet als gelijkwaardig aan hun glutenbevattende tegenhangers kunnen worden beschouwd en moeten worden voorbehouden aan patiënten die echt een glutenvrij dieet moeten volgen.
Ref:
MARMOL-SOLER, C. MATIAS, S. MIRANDA, J. « et col. » Gluten-free products: do we need to update our knowledge? Foods, 2023, 11, 3839, doi: 10.3390/foods11233839.