Volgens de WHO hebben Covid-vaccins meer dan 1,4 miljoen levens gered in Europa.

Afbeelding
x
Het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie hield zijn eerste persbriefing van 2024. Het presenteerde een nieuwe studie waarin een schatting wordt gemaakt van het aantal levens dat direct wordt gered door vaccinatieprogramma's tegen Covid-19 in de Europese regio van de WHO, van december 2020 tot maart 2023. Het resultaat van de modellering: 1,4 miljoen levens gered in de 2,5 jaar van de pandemie onder mensen van 25 jaar en ouder, een vermindering van 57%. Van deze geredde levens was 96% van de begunstigden 60 jaar of ouder en 52% 80 jaar of ouder.

"Vandaag kunnen 1,4 miljoen mensen in onze regio - de meesten van hen ouderen - genieten van het leven met hun naasten omdat ze de cruciale beslissing hebben genomen om zich te laten vaccineren tegen Covid-19," zei WHO Europe Director Hans Kluge op een online persconferentie. Volgens gegevens van de WHO per 19 december 2023 zijn er meer dan 277,7 miljoen gevallen van Covid-19 gemeld in de regio, die 53 landen omvat en zich uitstrekt tot Centraal-Azië, samen met meer dan 2,2 miljoen sterfgevallen.

De auteurs van het onderzoek hebben een schatting gemaakt van het aantal levens dat direct is gered per leeftijdsgroep, vaccindosis en periode van de circulerende variant van zorg, zowel regionaal als nationaal, met behulp van wekelijkse gegevens over Covid-19-sterfte en Covid-19-vaccinatie die door 34 van deze gebieden zijn gerapporteerd, evenals gegevens over de werkzaamheid van het vaccin uit de literatuur.

Ze berekenden de procentuele vermindering van het aantal verwachte en gerapporteerde sterfgevallen. Over een periode van bijna tweeënhalf jaar schatten de auteurs dat de meeste levens werden gered bij ouderen die de eerste boosterdosis kregen en tijdens de Omicron-periode. "Alleen al de eerste boosterdosis heeft ongeveer 700.000 levens gered", benadrukte de arts.

Tijdens de winterperiode is het cruciaal om jezelf en de meest kwetsbare mensen te beschermen.

"Nu we leren leven met Covid-19 en andere respiratoire virussen, is het absoluut essentieel voor kwetsbare bevolkingsgroepen om hun vaccinaties tegen Covid-19 en griep op peil te houden".

Europa moet absoluut blijven investeren in zijn gezondheid, benadrukte hij.

"We lopen het risico dat we niet voorbereid zijn op uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de opkomst van een nieuwe, ernstigere variant van Covid-19 of een nog onbekende ziekteverwekker", stelde de heer Kluge.