100 jaar strijd tegen kanker, en wat vandaag?

Afbeelding
x
De Stichting tegen Kanker bestaat honderd jaar. In een eeuw tijd heeft de organisatie het kankeronderzoek enorme vooruitgang zien boeken: immunotherapie, gepersonaliseerde geneeskunde, ontwikkeling van kandidaat-therapeutische vaccins... Ook de overlevingspercentages zijn veranderd. Vandaag is in België 70% van de mensen met kanker 5 jaar na de diagnose nog in leven. Volgens de Stichting is dat 30% meer dan 30 jaar geleden.

Bijna één op de drie mannen en één op de vier vrouwen krijgt kanker voor de leeftijd van 75 jaar. En deze cijfers stijgen elk jaar. In feite worden er elk jaar bijna 75.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Tegen 2030 zou dit aantal volgens de Belgische Kankerregistratie kunnen stijgen tot 83.500. België staat op de 6e plaats van de 27 EU-landen wat betreft de incidentie van kanker. Sinds 2020 is kanker de belangrijkste doodsoorzaak in België, vóór hart- en vaatziekten. Ondanks deze hoge incidentie overleven steeds meer mensen kanker. Dankzij de vooruitgang in het wetenschappelijk onderzoek en de vroegtijdige diagnose is bijna 70% van de mensen met kanker 5 jaar na de diagnose nog in leven. Dat is 30% meer dan 30 jaar geleden. Hoewel er veel factoren meespelen bij de toename in overlevingspercentages, is de belangrijkste de verbetering in screening en een vroegere diagnose, wat leidt tot een betere en snellere behandeling van kanker. Deze verbetering is het resultaat van de vooruitgang in wetenschappelijk kankeronderzoek. "De vooruitgang in het kankeronderzoek versnelt, mede dankzij de multidisciplinaire aard van het werk en de vooruitgang in de informatietechnologie. De Stichting tegen Kanker steunt dit baanbrekende onderzoek, dat patiënten ten goede zal komen," legt Pierre Coulie, medevoorzitter van de Stichting tegen Kanker, uit.

In 100 jaar heeft de Stichting duizend onderzoeksprojecten gesteund en €243 miljoen toegekend. Ze heeft zichzelf nu een uitdaging gesteld: het mogelijk maken om twee keer zo snel te gaan, dankzij onderzoek, en het overlevingspercentage met 10% te verhogen tegen 2040. Daartoe maakt ze dit jaar, 2024, 35 miljoen euro vrij voor wetenschappelijk kankeronderzoek, een budget dat 10 miljoen euro hoger ligt dan in 2022.

De Stichting brengt ook alle professionals en artsen die werkzaam zijn op het gebied van kanker samen onder het label", "Team Hope", https://kanker.beom alle beroepen die betrokken zijn bij haar 3 missies samen te brengen: het financieren van onderzoek, het ondersteunen van preventie en het ondersteunen van patiënten en hun families.