Actinische keratose erkend als beroepsziekte

Afbeelding
x
Meervoudige actinische keratose wordt toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten van het FEDRIS (Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's). Mensen die deze voorloper van huidkanker tijdens hun carrière hebben opgelopen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie als ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Actinische keratose neemt de vorm aan van kleine, ruwe plekken op de huid die in grootte kunnen variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Er zijn vaak meerdere van deze plekken tegelijk en ze kunnen pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer de huid langdurig wordt blootgesteld aan ultraviolette straling (bijvoorbeeld van de zon). In dit geval hebben we het over blootstelling aan natuurlijke ultraviolette stralen, zoals vaak wordt aangekondigd in weersvoorspellingen.

Wanneer er meerdere plekken zijn, staat de aandoening bekend als meervoudige actinische keratose. Deze kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen tot een vorm van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom.

 Mensen die buiten werken hebben meer kans op actinische keratose omdat ze vaak worden blootgesteld aan UV-stralen. Na analyse werd besloten om deze ziekte op te nemen in de lijst van beroepsziekten die door FEDRIS worden beheerd. Dit betekent dat deze ziekte nu, onder bepaalde voorwaarden, kan worden herkend bij werknemers die in de particuliere sector of voor lokale overheden werken, wanneer ze worden blootgesteld aan een beroepsrisico.

 In dit geval bestaat het beroepsrisico uit het werken in een typisch buitenberoep gedurende ten minste 20.000 uur in de loop van een carrière. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met werkdagen van mei tot september (zonnige dagen in andere maanden worden gecompenseerd door regenachtige dagen in de zomer). Deze dagen tellen als 8 u/d. Typische openluchtberoepen zijn: landbouwer, boomkweker en fruitteler; hovenier, tuinbouwer; houthakker, medewerker bosbouw en beheer natuurlijke hulpbronnen; bemanningslid van vissersboot; wegenbouwer; dakwerker; monteur van metaalconstructies; bouwvakker, op voorwaarde dat deze activiteiten hoofdzakelijk buiten worden uitgevoerd.

Met andere woorden, als een werknemer ongeveer 25 jaar in een van de bovenstaande beroepen heeft gewerkt, is er sprake van een beroepsrisico. Er is een extra voorwaarde: er moeten minstens 6 actinische keratosen zijn per huidgebied dat aan de zon is blootgesteld.