AIDS: de mobilisatie moet absoluut worden voortgezet

Afbeelding
vih
De AIDS-dreiging hangt nog steeds boven de mensheid, 40 jaar nadat de eerste gevallen van AIDS werden gemeld. De verbintenis om uiterlijk in 2030 een einde te maken aan AIDS heeft vertraging opgelopen, grotendeels als gevolg van structurele ongelijkheden die doeltreffende oplossingen voor hiv-preventie en -behandeling in de weg staan. Op de ‘ Wereld AIDS-dag’ dit jaar heeft UNAIDS de nadruk gelegd op de dringende noodzaak om de ongelijkheden, die de AIDS-epidemie en andere pandemieën in de wereld in stand houden, uit te roeien.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar met 21% gedaald ten opzichte van 2019, zo blijkt uit het jaarverslag van Sciensano over het menselijke immunodeficiëntievirus. In 2020 werden in België 727 nieuwe gevallen bevestigd, of twee per dag. Een sterke daling die verband houdt met de Covid-19 pandemie en de maatregelen om de verspreiding ervan te beperken, aldus Sciensano.

Bij de inwoners van vreemde nationaliteit werd de daling van het aantal HIV-diagnoses ook vooral vastgesteld tijdens de periodes van lockdown, wat vooral te wijten was aan de reisbeperkingen, "die een grote impact hadden op de internationale migratie naar België en zeer waarschijnlijk op de diagnose van HIV-infectie bij buitenlanders".

De hiv-epidemie in België wordt vandaag gekenmerkt door haar diversiteit, vervolgt Sciensano. Hoewel de belangrijkste bevolkingsgroepen die worden getroffen gewoonlijk Belgische mannen zijn die seks hebben met mannen (MSM) en heteroseksuele mannen en vrouwen uit Afrika ten zuiden van de Sahara, worden andere bevolkingsgroepen verhoudingsgewijs steeds belangrijker. "Gezien de toenemende diversiteit van de door hiv getroffen bevolkingsgroepen moeten preventie- en teststrategieën en zorg voor alle getroffen bevolkingsgroepen inclusief en toegankelijk zijn", aldus Sciensano. De daling van het aantal HIV-diagnoses viel ook grotendeels samen met de vermindering van de testactiviteit die vooral in perioden van lockdown werd waargenomen. Minder testen is een bijzonder risico van een te late diagnose,  het begin van een antivirale behandeling zal zo worden vertraagd, wat zeer nadelig kan zijn voor de patiënten. De cijfers bevestigen deze bezorgdheid. In 2020 werd 30% van de hiv-infecties ontdekt in een gevorderd stadium van infectie.