Chloorhexidine: meldingen van ernstige allergische reacties

Afbeelding
x
Vanwege een toename van het aantal meldingen van ernstige allergische reacties in verband met chloorhexidine adviseert het Franse geneesmiddelenagentschap (ANSM) om dit antisepticum niet te gebruiken als primair desinfectiemiddel voor thuis.

"We zien een gestage toename van het aantal meldingen van ernstige allergische reacties in verband met chloorhexidine", stelt het ANSM. (https://ansm.sante.fr/actualites/chlorhexidine-attention-au-risque-de-reaction-allergique-immediate-grave)

Het agentschap wijst erop dat "dergelijke reacties, die zeldzaam blijven, meestal optreden binnen een uur na het gebruik van chloorhexidine. Ze uiten zich als urticaria, gezichtszwelling en ademhalingsmoeilijkheden, of zelfs anafylactische shock".

Chloorhexidine wordt gebruikt in een breed scala aan producten. Het wordt gebruikt als antisepticum, voornamelijk op de huid of in de vorm van mondspoelingen, mondsprayoplossingen, kauwtabletten, oogdruppels en urologische gels. Tot slot is het aanwezig in hygiëneproducten (bepaalde tandpasta's bijvoorbeeld) en in bepaalde cosmetica (soms gebruikt als conserveermiddel). Om het risico op allergie te verminderen, raadt ANSM af om het te gebruiken als ontsmettingsmiddel in huis.  "Wassen met schoon water en zeep is de eerste stap bij het schoonmaken van een oppervlakkige wond", voegt ze eraan toe.

Afhankelijk van het type behandeling zijn povidonjood, chloorderivaten (natriumhypochloriet) en gemodificeerde alcohol alternatieven voor chloorhexidine.--