Chronische pijn: betere terugbetaling van pijnstillers

Afbeelding
refund
Ongeveer 232 000 patiënten die aan chronische pijn lijden, krijgen hun analgetica (pijnstillers) terugbetaald. Voorlopig kan deze terugbetaling gebeuren op basis van 2 verschillende systemen, met een verschillende impact op de prijs en op de duur van de toelating: hetzij het Koninklijk Besluit van 2007, hetzij hoofdstuk IV van de farmaceutische specialiteiten.

Vanaf 1 januari 2022 wordt deze terugbetaling vereenvoudigd door alleen hoofdstuk IV te behouden. Dit heeft een dubbel doel.

Het systeem van één enkele terugbetaling zal gunstiger zijn voor de patiënt, zijn arts en de ziekteverzekeringen. Wat de prijs betreft, zullen pijnstillers veel goedkoper zijn voor de patiënten en voor het RIZIV.

 

Welke gevolgen heeft dit voor de apotheker?

Vanaf 1 januari 2022, als een patiënt naar de apotheek komt met een jaarlijkse toestemming voor de vergoeding van pijnstillers voor patiënten met chronische pijn, zal deze toestemming niet langer geldig zijn. Adviseer de patiënt in dat geval zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met zijn huisarts of met de arts die zijn volledige medische dossier beheert, om een nieuwe machtiging tot terugbetaling te verkrijgen op basis van "hoofdstuk IV van de geneesmiddelen".

Het RIZIV beveelt aan om ofwel op stofnaam ofwel de verpakkingen voor te schrijven.