Covid-19: hoe krijg je je reukzin terug?

Afbeelding
smell
Tot 70% van de Covid-19-patiënten lijdt aan een matig of ernstig reukverlies, volgens een studie onder leiding van professor Jérôme Lechien, KNO-arts in het Foch-ziekenhuis in Suresnes. Uit de studie, die sinds maart een cohort van 2.500 patiënten volgt die in 18 Europese ziekenhuizen zijn gerekruteerd, blijkt dat het verlies van de reukzin gemiddeld 22 dagen duurt, maar dat 6% van de patiënten zes maanden na de ziekte hun reukzin nog niet hebben teruggekregen.

Wat zijn de oplossingen om het vijfde zintuig zo snel mogelijk terug te krijgen? Antwoord van professor Lechien.


1. Als het verlies van de reuk gepaard gaat met een lopende neus, kunnen zoutspoelingen verrijkt met oligo-elementen (6/d gedurende 3 weken) interessant zijn omdat zij de neusholte kunnen "reinigen" van restanten van COVID-19.

2. Men kan verschillende ontstekingsremmende geneesmiddelen voorschrijven om het herstel te bevorderen:

- 's morgens een mometasone neusspray gedurende 3 weken.

- s morgens medrol 32 mg wanneer de algemene symptomen (koorts, hoofdpijn, enz.) zijn verdwenen, tenzij contra-indicatie.

Medrol zal ook het risico verminderen dat nare geurtjes in de neus blijven hangen (parosmie).


3. Oefenen met de geuren van uw dagelijks leven (koffie, kruiden, zeep, parfum, enz.) tweemaal per dag. Zo gaat u te werk: naar de geur kijken (b.v. een kopje koffie) en eraan ruiken, waarbij u tegen uzelf zegt dat het koffie is, ook al ervaart u geen geur.

Het gebruik van essentiële oliën blijft zuiver commercieel, tenzij de set etherische oliën is samengesteld uit dagelijkse geuren.

4. Ga door met oefenen tot volledig herstel is bereikt! "Onze multicentrische Europese studies tonen aan dat we 60% herstel hebben na 2 maanden en 95% herstel na 6 maanden. Herstel kan in zeldzame gevallen tot 2 jaar duren, dus trek niet te snel conclusies over het risico dat het nooit meer goed komt!" dringt professor Jérome Lechien aan.

5. Fruit en groenten, rijk aan antioxidanten, de vitamines B9, B12 en zink, zouden ook een beter herstel van de reukzin mogelijk maken.

6. Verlies van smaak (smaak = zoet, zout, zuur, bitter) is zeldzamer. Patiënten die hun reukzin verliezen, hebben de indruk dat zij hun smaak hebben verloren, maar in werkelijkheid zijn het de aroma's die zijn aangetast (aroma's = mengsel van smaak en reuk). Om het echte smaakverlies terug te winnen kan men oefenen met stukjes suiker en zout op de tong.

 

Meer informatie: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34461055/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34199734/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33237269/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33403772/
https://www.youtube.com/watch?v=ZZOavEeitDk