Dexamethason verlaagt met een derde het overlijdensrisico

Afbeelding
Dexamethasone
Volgens de grote klinische studie van Recovery verminderde Dexamethason, dat oraal of intraveneus werd toegediend aan Covid-19 patiënten onder kunstmatige ademhaling, de mortaliteit met een derde.

Deze conclusie resulteerde uit een grote studie van Recovery, waarin verschillende Covid-19 behandelingen werden geëvalueerd op meer dan 11.500 patiënten in 175 Britse ziekenhuizen. In deze studie kregen 2.104 kunstmatig geventileerde patiënten dexamethason oraal of intraveneus gedurende 10 dagen in een dosis van 6 mg per dag. Vergeleken met de 4.321 andere patiënten die het niet kregen, stelden de onderzoekers vast dat de behandeling de mortaliteit bij patiënten met kunstmatige beademing met een derde verminderde.

Bovendien werd het sterftecijfer met een vijfde verminderd bij minder zwaar getroffen patiënten die zuurstof kregen via een masker zonder intubatie. De behandeling bleek geen voordeel op te leveren voor patiënten die geen hulp nodig hadden bij ademhaling. "Het voordeel in termen van overleving is aanzienlijk bij patiënten die ziek genoeg zijn om zuurstof nodig te hebben en voor wie dexamethason nu de standaardbehandeling zou moeten worden", aldus professor Peter Horby, een van de leiders van Recovery. De Britse regering heeft aangekondigd dat deze behandeling onmiddellijk zal worden gebruikt om de betrokken patiënten te behandelen.

"Dit zijn goede resultaten, waarbij het sterftecijfer met 20 tot 30 procent afneemt bij patiënten die lijden aan zuurstofgebrek of die mechanische beademing nodig hebben. Het is een klinische studie die werd uitgevoerd volgens de regels van de kunst en het heeft dus een grote bewijskracht. Daarom vermoed ik dat het geneesmiddel ook in onze ziekenhuizen zal worden gebruikt", aldus Steven Van Gucht, hoofd van de afdeling Virale Ziekten van Sciensano.