Doxycycline vermindert risico op SOA's na riskante seks

Afbeelding
doxycycline
Het nemen van een antibioticum na onbeschermde seks kan het risico op het oplopen van bepaalde bacteriële seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) bij personen met een hoog risico verminderen, zo blijkt uit een klinische studie die op de Internationale AIDS Conferentie werd voorgesteld.

Doxycycline verminderde het aantal gonorroe- en chlamydia-infecties bij mannen die seks hebben met mannen met meer dan 60%, en bleek ook zeer effectief te zijn tegen syfilis - maar er waren niet genoeg gevallen om de laatste resultaten statistisch significant te laten zijn. De klinische proeven werden eerder stopgezet dan verwacht vanwege de snelle positieve resultaten.

De publicatie van deze studie komt op een moment dat de infectiecijfers voor deze ziekten stijgen, vooral bij mannen die seks hebben met mannen, bij wie het condoomgebruik is afgenomen sinds het wijdverbreide gebruik van PrEP (pre-exposure profylaxe), een doeltreffende preventieve behandeling tegen infectie met het AIDS-virus, HIV.

Een eerder uitgevoerd klinisch onderzoek toonde de doeltreffendheid aan van doxycycline als post-exposure profylaxe (PEP) tegen syfilis en chlamydia, maar niet tegen gonorroe.

Bij de nieuwe studie waren ongeveer 500 mensen betrokken, voornamelijk mannen die seks hebben met mannen, in San Francisco en Seattle.

Sommigen gebruikten PrEP voor HIV, anderen waren HIV-positief.

In elk van deze twee groepen kreeg ongeveer tweederde van de deelnemers doxycycline en de anderen niet. De follow-up vond plaats door om de drie maanden de resultaten te verzamelen.

De behandeling werd binnen drie dagen na de blootstelling gegeven en zo lang als nodig was, afhankelijk van de frequentie van de geslachtsgemeenschap.

Het nemen van het antibioticum verminderde de incidentie van deze SOA's met 62% bij deelnemers met HIV, en met 66% bij degenen die PrEP namen.

"We hebben nu twee studies die het gebruik van doxycycline als PrEP ondersteunen bij mannen die seks hebben met mannen," zei hoofdauteur Annie Luetkemeyer van de UCSF-universiteit woensdag.

"Ik denk echt dat we heel goed moeten nadenken over het uitrollen (van deze behandeling) en hoe we het in richtlijnen kunnen opnemen," om het gebruik ervan te adviseren.

Zij benadrukte echter dat de beschikbare gegevens het gebruik van deze behandeling op een gerichte manier onder groepen met een hoog risico op SOA’s ondersteunen.