Einde terugbetaling voor COVID zelftesten

Afbeelding
x
De terugbetaling van zelftesten in open apotheken wordt afgeschaft vanaf 1/1/2024. Het koninklijk besluit tot opheffing van het koninklijk besluit van 2 april 2021 tot uitvoering van artikel 10/2 van de wet van 22 december 2020 houdende diverse maatregelen inzake snelle antigeentests en inzake de registratie en verwerking van gegevens met betrekking tot vaccinaties in het kader van de strijd tegen de COVID-19 pandemie werd onlangs ondertekend en zal op 20/12/2023 worden gepubliceerd.

Sinds 8 april 2021 draagt het RIZIV bij in de kosten van bepaalde COVID-zelftests die worden afgeleverd aan personen die in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming (RVT). Deze terugbetaling eindigt op 31 december 2023. Vanaf 1 januari worden er dus geen zelftesten meer terugbetaald. De belangrijkste reden voor deze wijziging zijn de ontwikkelingen die de afgelopen weken zijn waargenomen in de strijd tegen COVID.

Er is nergens in Europa nog vraag naar COVID-certificaten. De federale CTPC-databank is daarom gedeactiveerd. Dit betekent dat patiënten die een snelle antigeentest ondergaan hun resultaten en/of hun certificaat niet langer kunnen opvragen via een CTPC-code. Als de patiënt geen INSZ- (of BIS-) nummer heeft, kan hij het resultaat van zijn test niet meer terugvinden (de andere patiënten kunnen het resultaat en het certificaat altijd verkrijgen via CoZo of via het Brussels Gezondheidsnetwerk). 

Als je een snelle antigeentest uitvoert, is het voor je patiënt het eenvoudigst om hem/haar het resultaat van de test onmiddellijk mee te delen in de apotheek. Je kunt ook afspreken om het resultaat via smstelefoon of e-mail mee te delen.  Als je patiënten dat willen, kan je altijd het e-Formulier afdrukken, stempelen en ondertekenen.

 

Meer info : www.apb.be