EMA beveelt aan om antibioticatekorten te voorkomen

Afbeelding
x
Om tekorten aan belangrijke antibiotica voor de behandeling van infecties van de luchtwegen tijdens het komende winterseizoen te voorkomen, beveelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan om de productie van antibiotica op te voeren, vraag en aanbod van antibiotica nauwlettend in de gaten te houden en het publiek bewust te maken van het gebruik ervan.

Deze aanbevelingen bestaan in de eerste plaats uit het verhogen van de productie van antibiotica, waarvoor deze zomer een dialoog met houders van handelsvergunningen zal worden gestart om "fabrikanten voldoende tijd te geven om ervoor te zorgen dat ze voldoende productiecapaciteit hebben om aan de vraag te voldoen".

Voorlopig denken de Europese autoriteiten dat het aanbod van eerste- en tweedelijns antibiotica voor luchtweginfecties "tijdens het komende winterseizoen aan de vraag zal voldoen". Maar om beter voorbereid te zijn, heeft de Executive Steering Group on Shortages and Safety of Medicines (MSSG) van de EMA ook gezegd dat ze haar monitoring van de vraag opvoert, in samenwerking met de industrie. De MSSG roept ook op om niet meer geneesmiddelen te bestellen dan nodig is om voorraden aan te leggen, en wijst erop dat "het aanleggen van voorraden geneesmiddelen de voorraden verder onder druk kan zetten en tekorten kan veroorzaken of verergeren". Tot slot roepen de autoriteiten op om het publiek bewust te maken van de noodzaak om verstandig om te gaan met antibiotica, om de werkzaamheid ervan te behouden en antimicrobiële resistentie te voorkomen. Ze wijzen erop dat " gezondheidswerkers een sleutelrol moeten spelen" op dit gebied en zijn van plan om initiatieven te lanceren om het publiek bewuster te maken.