Essentiële geneesmiddelen: de Europese Unie publiceert haar lijst

Afbeelding
x
De Europese Unie (EU) heeft zojuist haar lijst van essentiële geneesmiddelen gepubliceerd. Het doel van deze lijst is de kwetsbaarheden van de toeleveringsketen voor deze geneesmiddelen te beoordelen en specifieke aanbevelingen te doen voor maatregelen die door bedrijven en andere belanghebbenden in de toeleveringsketen moeten worden genomen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verhogen of reorganiseren van de productiecapaciteit of het aanpassen van de distributie om de levering te verbeteren.

De EU heeft haar eigen lijst van essentiële geneesmiddelen opgesteld en op 12 december 2023 gepubliceerd. De lijst is opgesteld door de Europese Commissie en het netwerk van managers van geneesmiddelenagentschappen (HMA:Heads of Medecine Agencies), die 600 werkzame stoffen uit 6 nationale lijsten van essentiële geneesmiddelen hebben onderzocht. De lijst bevat 200 geneesmiddelen die als essentieel worden beschouwd, d.w.z. die worden gebruikt bij de behandeling van ernstige ziekten en die niet gemakkelijk door andere geneesmiddelen kunnen worden vervangen. Veel generieke geneesmiddelen zijn opgenomen, waaronder antibiotica zoals amoxicilline, pijnstillers zoals paracetamol en morfine, maar ook insuline, geneesmiddelen voor zeldzame ziekten en vaccins (tegen mazelen, hepatitis B en tetanus). "Opname op de lijst betekent niet dat er in de nabije toekomst waarschijnlijk een tekort aan het medicijn zal zijn", aldus de Europese Commissie en de HMA.

De lijst wordt in 2024 uitgebreid en jaarlijks bijgewerkt. Het is een eerste stap, want het doel is om fabrikanten te vragen om aanvullende eisen te stellen aan deze essentiële geneesmiddelen als onderdeel van de hervorming van de Europese farmaceutische wetgeving. Er moet aan worden herinnerd dat de hervorming tot doel heeft de coördinerende rol van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) te versterken en dat bedrijven tekorten en terugtrekkingen van geneesmiddelen eerder zullen moeten melden en plannen ter voorkoming van tekorten zullen moeten opstellen en bijhouden.