Europese Vaccinatieweek 2024: het aantal meldingen van bijwerkingen is laag.

Afbeelding
x
De veiligheidsvereisten voor vaccins zijn erg hoog. Net als alle geneesmiddelen kunnen vaccins echter bijwerkingen veroorzaken, ongeacht de leeftijd van de persoon die wordt gevaccineerd. Het doel van geneesmiddelenbewaking is het opsporen, analyseren en voorkomen van bijwerkingen. In het kader van de Vaccinatieweek maakt het FAGG dit jaar een inventaris op van de bijwerkingen die werden gemeld na toediening van een vaccin in België. Na analyse van de gegevens kunnen we bevestigen dat vaccinatie een veilige en doeltreffende gezondheidsinterventie is.

Vaccinatie van kinderen en adolescenten (0 - 17 jaar)

De voorbije tien jaar werden in België 580 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen gemeld na de vaccinatie van een kind of adolescent op basis van het aanbevolen vaccinatieschema. Dit aantal blijft laag gezien het grote aantal kinderen dat de aanbevolen vaccinaties heeft gekregen. Ongeveer 58% van de meldingen van bijwerkingen na vaccinatie beschrijven algemene aandoeningen (koorts, malaise, enz.) en reacties op de injectieplaats. Maagdarmstoornissen, effecten op het zenuwstelsel (hoofdpijn, bewustzijnsverlies, enz.) en huidaandoeningen worden ook vaak als bijwerkingen gemeld (17% tot 28% van de gevallen), terwijl ernstigere reacties zeldzamer zijn: van alle gemelde bijwerkingen werden zeventien gevallen van convulsies, elf gevallen van darminvaginatie en zeven gevallen van anafylactische reactie of shock geregistreerd.

Vaccinatie van volwassenen

In de afgelopen 10 jaar zijn in België 498 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen gemeld na vaccinatie van volwassenen volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Ongeveer 71% van de meldingen van bijwerkingen na vaccinatie beschrijft algemene aandoeningen en reacties op de injectieplaats. Effecten op het spierstelsel (spierpijn, gewrichtspijn, etc.), effecten op het zenuwstelsel (hoofdpijn, duizeligheid, etc.) en huidaandoeningen worden ook vaak gemeld (18-29% van de gevallen). Ernstigere reacties zijn minder vaak gemeld: elf gevallen van het Guillain-Barré-syndroom en zes gevallen van shock of anafylactische reactie op het totale gemelde bijwerkingen.

Vaccinatie tegen COVID-19

In de periode van 1 september 2022 tot 31 januari 2024 werden 5.757.134 dosissen COVID-19 mRNA-vaccin toegediend. Sinds het najaar van 2022 werden in België 1.011 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen gemeld na toediening van dit vaccin. 

Het aantal meldingen van vermoedelijke bijwerkingen blijft dus laag (17,6 meldingen per 100.000 toegediende doses).

Ongeveer 69% van de meldingen van bijwerkingen na vaccinatie met COVID-19 mRNA beschrijven algemene aandoeningen en reacties op de injectieplaats. Effecten op het spierstelsel (spierpijn, gewrichtspijn, enz.), effecten op het zenuwstelsel (hoofdpijn, duizeligheid, enz.) en maag-darm stoornissen worden ook vaak gemeld (22-45% van de gevallen). Ernstigere reacties zijn minder vaak gemeld: elf gevallen van longembolie, negen gevallen van pericarditis, acht gevallen van gezichtsverlamming en zeven gevallen van het Guillain-Barré-syndroom.

Vaccinatie blijft een veilige interventie voor de volksgezondheid

Deze cijfers bevestigen dat vaccinatie een veilige interventie voor de volksgezondheid blijft, waarbij de voordelen groter zijn dan de risico's. De meeste gemelde bijwerkingen hielden verband met voorvallen die al waren opgelost op het moment van de melding. Bovendien waren de gemelde bijwerkingen al beschreven in de samenvattingen van productkenmerken (SKP) en in de bijsluiters van de vaccins.