Geneesmiddelen gericht op CGRP: een nieuwe optie voor de behandeling van migraine

Afbeelding
x
Geneesmiddelen die inwerken op het peptide dat gekoppeld is aan het calcitonine gen vormen de eerste klasse van doelgerichte therapie voor de preventie van migraine. Gegevens die werden gepresenteerd op het 9de congres van de Europese Academie van neurologie (European Academy of Neurology) bevestigen dat deze geneesmiddelen een nieuw tijdperk inluiden in de behandeling van migraine en hoop bieden voor bijna één op de 10 migrainepatiënten wereldwijd.

Calcitonine gen-gerelateerd peptide (CGRP) is een pijnsignaalmolecuul en een krachtige vaatverwijdende stof. Het is een belangrijke oorzaak van migraine en twee nieuwe soorten geneesmiddelen werken hierop in. De eerste zijn menselijke monoklonale antilichamen (mAbs), zoals erenumab, die CGRP-signalering blokkeren door zich te binden aan de CGRP-receptor in zenuwuiteinden en ganglia van de trigeminus; andere geneesmiddelen, zoals fremanezumab, binden zich aan CGRP zelf. Het tweede type geneesmiddel zijn kleine moleculaire CGRP-antagonisten (of gepants), die met CGRP concurreren om de bindingsplaats van zijn receptor in te nemen.

MAbs hebben het beste veiligheids- en werkzaamheidsprofiel van alle migraineprofylactica, op de voet gevolgd door gepants.

"In 2022 hebben we de aanbeveling van de 'European Headache Federation' over het gebruik van mAbs voor de preventie van migraine bijgewerkt", zei Simona Sacco, van de Universiteit van L'Aquila, tijdens de sessie.

"We stellen voor dat ze worden opgenomen in de eerstelijns behandelingsopties. Idealiter zouden ze eerder moeten worden gebruikt bij patiënten die ze het meest nodig hebben."

Een systematische meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken bij patiënten met chronische migraine en overmatig medicijngebruik toonde aan dat MAbs al doeltreffend zijn bij afwezigheid van een detoxificatiestrategie. Een waarnemingsstudie in de praktijk door S. Sacco en collega's toonde aan dat ongeveer 35% van de patiënten stopte met het misbruiken van hun medicatie na een enkele dosis MAb, en dat ongeveer 70% dit deed na 6 doses.