Gepersonaliseerde borstkankerscreening

Afbeelding
borstkanker
Naast de algemene screening voor een specifieke leeftijdsgroep (50-69 jaar) wordt er ook onderzoek gedaan naar gepersonaliseerde screening. Nieuwe research toont het belang aan van een gepersonaliseerde screening, zonder verlies van kwaliteit, doeltreffendheid of veiligheid," verklaart Dr. Jean-Marie Nogaret, chirurg en hoofd van de kliniek gynaecologische-mammachirurgie van het Bordet Instituut. Een twaalftal Belgische ziekenhuizen zal deelnemen aan een nieuwe internationale klinische studie, My PeBS (My Personal Breast Cancer Screening), die tot doel heeft de voordelen te evalueren van een gepersonaliseerde borstkankerscreening, waarvan de frequentie en de methodes zullen worden aangepast aan het individuele risico van elke vrouw, aldus verklaarde maandag het Jules Bordet Instituut, dat de studie in België coördineert. 85.000 vrijwillige vrouwen tussen 40 en 70 jaar die nog nooit borstkanker hebben gehad, zullen naar verwachting deelnemen.

"Vandaag weten wij dat we niet allemaal gelijk zijn als het om kanker gaat: het risico verschilt aanzienlijk van individu tot individu, afhankelijk van intrinsieke en extrinsieke factoren. Daarom zou het idee van een screening die rekening houdt met het risiconiveau de nadelen van de huidige strategie aanzienlijk kunnen verminderen en tegelijkertijd kunnen bijdragen tot een vermindering van de sterfte aan borstkanker," verklaart Dr. Jean-Benoît Burrion, hoofd van het departement Preventie en Screening aan het Instituut Jules Bordet.

Deze gepersonaliseerde screeningstrategie is bedoeld om enkele beperkingen van het huidige medische controleprogramma op basis van één enkele risicofactor te ondervangen: de leeftijd (alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar).

Hoewel deze screening doeltreffend is, heeft zij nadelen zoals overdiagnose (het vinden en behandelen van tumoren die geen probleem zouden zijn geweest), intervalkankers (kankers die tussen twee screeningonderzoeken niet zijn opgespoord) en valse positieven.

 

Een follow-up die is aangepast aan het individueel risico

Het is nu evenwel mogelijk een medische follow-up in te stellen met methoden die zijn aangepast aan het individuele risico van elke vrouw, waarbij rekening wordt gehouden met meer uiteenlopende risicofactoren zoals de dichtheid van het borstweefsel, de persoonlijke geschiedenis, de levensstijl of de genetische aanleg. Deze meer geïndividualiseerde strategie moet de doeltreffendheid van de georganiseerde screening verbeteren en tegelijk de nadelen ervan verminderen.

De My PeBS-studie, die gezamenlijk wordt uitgevoerd in zes landen (België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Israël) en wordt gecoördineerd door de Franse federatie Unicancer, heeft tot doel de voordelen van een dergelijke follow-up-strategie te evalueren om in de nabije toekomst Europese aanbevelingen te kunnen doen om de georganiseerde screening te verbeteren.

Voor het gehele onderzoek wordt verwacht dat 85.000 vrouwen in de betrokken landen zullen deelnemen.

Hoe kunt u zich aanmelden als vrijwilliger in België?

In België kunnen vrijwilligers contact opnemen met de deelnemende centra: Jules Bordet Instituut, UMC St-Pieter, UMC Brugmann, de site van Elsene van de Iris-ziekenhuizen Zuid, UZ Brussel, Chirec Delta, UZ Leuven, het senologiecentrum van Drs. Crevecoeur, en het ziekenhuiscentrum Wallonie Picarde.

Voor meer informatie over de MyPeBS-studie kunt u terecht op www.mypebs.eu