Groen licht van de ministerraad voor griepvaccinatie door apothekers

Afbeelding
x
De ministerraad heeft vanmiddag een wetsvoorstel goedgekeurd dat apothekers toestemming geeft om vanaf oktober 2023 griepvaccinaties te geven in apotheken. Het wetsvoorstel zal in september ter stemming worden voorgelegd aan het parlement. Als dit federale wetsvoorstel wordt aangenomen, zal elke apotheker die dat wenst het griepvaccin in de apotheek kunnen toedienen.

Het groen licht van de Ministerraad voor het wetsontwerp van de federale minister van Volksgezondheid is een beslissende stap in het wetgevingsproces. De komende weken zal Frank Vandenbroucke verder overleggen met de beroepsverenigingen van artsen en apothekers. Voordat het daadwerkelijk mogelijk is om in de apotheek tegen griep te vaccineren, moet er nog een stap gezet worden, namelijk een stemming in het parlement. Deze zal in september plaatsvinden. Deze erkenning van de belangrijke rol die apothekers kunnen spelen in het verbeteren van de vaccinatiegraad tegen griep is een volgende belangrijke stap in de verankering van ons beroep in de eerstelijnszorg in ons land.

De beroepsverenigingen zullen de komende weken alle informatie en ondersteuning geven om alle apothekers die griepvaccinaties in hun apotheek willen aanbieden, te helpen zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

Dit jaar adviseert de Hoge Gezondheidsraad (HGR) vaccinaties tegen COVID-19 en seizoensgriep bij voorkeur gezamenlijk worden aangeboden in oktober. Om de lokale reacties zo goed mogelijk te kunnen opvolgen, stellen we voor om het griepvaccin (rechterarm) en het COVID-19 vaccin (linkerarm) systematisch toe te dienen in de contralaterale armen."