Helft van darmkanker wordt laat ontdekt in België

Afbeelding
x
Bij een op de twee Belgen wordt darmkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kankerregister. Het overlevingspercentage daalt tot 15% voor deze late diagnoses, terwijl in een vroeg stadium de genezingskansen meer dan 90% bedragen. Daarom moedigt de vereniging "Stop Darmkanker " ter gelegenheid van de Internationale Darmkankermaand in maart de bevolking aan om een gratis screeningstest te doen die door de overheid wordt aangeboden.

Eén Belg op 20 (5%) zal in zijn leven geconfronteerd worden met darmkanker. Om die zo vroeg mogelijk op te sporen en zo zware behandelingen te vermijden, voert de overheid sinds tien jaar een gratis screening in voor alle personen tussen 50 en 74 jaar. Momenteel is er echter een gebrek aan informatie over darmkanker en de screening ervan. Volgens de laatste cijfers van de NGO heeft slechts één op de vijf Franstaligen en één op de twee Vlamingen deelgenomen aan de screeningstest, terwijl "darmkanker in België niet minder dan 3.000 doden per jaar veroorzaakt, of negen per dag", aldus de vereniging. Bovendien is, in tegenstelling tot wat collectief wordt gedacht, de grote meerderheid van de darmkankers (80%) niet erfelijk. De oorsprong is heel vaak multifactorieel: "roken, zwaarlijvigheid, overmatig alcoholgebruik of gebrek aan lichaamsbeweging spelen een rol bij het ontstaan van deze ziekte", analyseert Dr. Colemont, gastro-enteroloog.

"De test kan darmkanker opsporen voordat je symptomen hebt. Patiënten die zich niet hebben laten screenen, voelen een sterk gevoel van spijt als ze erachter komen dat ze de ziekte hebben. Maar dit soort spijt is vermijdbaar. Ik kan dit niet genoeg benadrukken: als je deze gratis test in je brievenbus krijgt, doe het! Het is letterlijk kinderspel", benadrukt Luc Colemont. 

Meer info: 

www.stopcancercolon.be
www.stopdarmkanker.be