Het belang van passiebloem bij de behandeling aan benzodiazepineverslaving

Afbeelding
passiflore
Een recente studie (1) bevestigt de therapeutische doeltreffendheid van passiebloem in de behandeling van de ontwenning aan benzodiazepineverslaving.

Het is bewezen dat een geneesmiddel op basis van droog extract van Passiflora incarnata L. interessant zou kunnen zijn voor de eerstelijnsbehandeling van angstsymptomen. 

Er zijn tal van studies uitgevoerd om de rol van passiebloem in drugverslaving te onderzoeken. Het lijkt erop dat de passiebloem de afhankelijkheid aan benzodiazepine kan voorkomen.

Een longitudinale studie van drie maanden (1) werd uitgevoerd in de CHU, UCL Namen, Godinne. Een medicatie van 200 mg droog extract van Passiflora incarnata L. werd twee keer per dag vanaf het begin van het protocol toegediend aan patiënten die een ontwenningskuur van benzodiazepine ondergingen. De patiënten die deel uitmaken van deze studie blijven allemaal voldoende stabiel en werden minstens drie maanden op consultatie gevolgd. De benzodiazepine wordt elke twee weken met 25% van de oorspronkelijke dosis verlaagd. Er worden geen specifieke onderhoudstechnieken gebruikt, noch voor, noch tijdens het onderzoek. Veranderingen in de angstscore en het aantal seksuele betrekkingen worden beoordeeld in de loop van de ontwenningsfase.

"We hebben vastgesteld dat 78,4% (95% CI: 69,0-87,8%) van de patiënten die geneesmiddelen met Passiflora incarnata L. droog extract hebben gekregen met succes afkickten of de benzodiazepine verminderden, die ze al lange tijd innamen. De ontwenning ging ook gepaard met een significante afname van de angst (-40%) en een significante toename van het aantal seksuele relaties (+41%). We werden geïnterpelleerd door de resultaten van onze studie over het succes van de ontwenning in 78,4% van de gevallen. Terwijl in de recente literatuur (4) het succespercentage bij het gebruik van verschillende geneesmiddelen zoals trazodon, valproaat of imipramine in benzodiazepineontwenning ongeveer 70% bedraagt en slechts 20-30% bij degenen die placebo kregen. We veronderstellen dan ook dat het anxiolytische effect van passiebloem en haar goede tolerantie een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwenning", concluderen de onderzoekers van dit onderzoek.

 

Referenties :

1. A DRY EXTRACT OF PASSIFLORA INCARNATA L. USED FOR THE MANAGEMENT OF BENZODIAZEPINES WITHDRAWAL, Thomas Dubois , Christine Reynaert, Nicolas Zdanowicz,  , Jacques Denis, Isabelle Janssens , Yvan Dierckxsens ,Brice Lepiece  Louvain-Médical UCL-2019-volume 139. P517-530